Dietetyczny kisiel z rabarbaru

Dietetyczny kisiel z rabarbaru

Kisiel z rabarbaru to pyszny i zdrowy deser, który doceniony jest szczególnie przez osoby na diecie. To doskonałe połączenie słodko-kwasowego smaku rabarbaru oraz aromatu wanilii. Rabarbar, jako składnik obfitujący w błonnik, potas, witaminę C i K, korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Bez czekolady, cukru i gęstych śmietan, dietetyczny kisiel rabarbarowy jest niskokaloryczny i pełen wartości odżywczych. Idealny na podwieczorek, deser po obiedzie czy przekąskę. Zajrzyjcie do naszego przepisu dietetycznego kisielu z rabarbaru, podawajcie bez wyrzutów sumienia i delektujcie się wspaniałym smakiem tego dietetycznego deseru.

Składniki:

  • 400 gram rabarbaru
  • 3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki syropu z agawy lub 3-4 łyżki brązowego cukru

Dietetyczny kisiel z rabarbaru – jak zrobić?

  1. Rabarbar umyć, pokroić, zalać gorącą wodą, dodać cukier i cynamon, gotować 10 minut.
  2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą, mieszaninę wlać do wywaru rabarbarowego, gotować jeszcze 2 minuty.

xxxx – dodatkowe informacje

1) Dla dbających o linię polecam dodanie syropu z agawy zamiast cukru. Jego ilość zależy od naszych preferencji smakowych, jeżeli wolimy słodszy kisiel, słodzimy go bardziej. Należy pamiętać, że syrop z agawy jest około trzykrotnie słodszy od cukru, posiada jednak niższy indeks glikemiczny od miodu.

2) Rabarbar zawiera duże ilości witaminy C, A, E oraz kwas foliowy, fosfor, potas, wapń, magnez. Jest cennym źródłem błonnika.

3) Osobom chorym na nerki odradza się spożywanie rabarbaru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dietetyczny budyń czekoladowo-pomarańczowy
Następny przepis: dietetyczny kurczak z warzywami w sosie z pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode