Dietetyczny budyń czekoladowo-pomarańczowy

Dietetyczny budyń czekoladowo-pomarańczowy

Chcemy Wam zaprezentować przepis na pyszny i jednocześnie zdrowy deser, który pokocha każdy fan słodkości. Dietetyczny budyń czekoladowo-pomarańczowy to nic innego jak fantastyczna połączenie wyrazistego smaku kakao z orzeźwiającą pomarańczą. Dzięki zastosowaniu niskokalorycznych składników taki budyń to idealna opcja na lekki deser po obiedzie lub przekąskę do pracy. Jest niezwykle sycący, a jednocześnie dietetyczny, co jest cenną cechą dla osób dbających o zdrowy tryb życia i zwracających uwagę na kaloryczność swoich posiłków. Idealny zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Zachwyca Was kremowa konsystencja i intensywny smak.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 pomarańcza
  • 4-5 kostek gorzkiej czekolady

Dietetyczny budyń czekoladowo-pomarańczowy – jak zrobić?

  1. kasza ugotowna 1.
    Kasze zalewamy wodą i pozostawiamy na 2 godziny by odgazowała goryczke. Przepłukujemy na sitku i przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy aż kasza będzie miękka (lekko zaskwierczy a mleko się wchłonie).
  2. dodajemy czekolade 2.
    Do ciepłej kaszy dodajemy czekoladę mieszamy by się rozpuściła i blendujemy na gadko.
  3. dodajemy pomarańcze 3.
    Pomarańcze obieramy, kroimy na cząstki i dodajemy do utartej z czekoladą kaszy. Ponownie ucieramy blenderem. Przekładamy do miseczek i posypujemy tartą czekoladą.

dodatkowe informacje – Dietetyczny budyń czekoladowo-pomarańczowy

Zamiast mleka zwykłego można użyć kokosowego. Takim budyniem możemy przekładać ciasta, świetnie też sprawdzi się jako krem na muffiny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dietetyczne sznycle z piersi kurczaka
Następny przepis: Dietetyczny gyros na frytkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode