Dietetyczny budyń czekoladowo-pomarańczowy
Chcemy Wam zaprezentować przepis na pyszny i jednocześnie zdrowy deser, który pokocha każdy fan słodkości. Dietetyczny budyń czekoladowo-pomarańczowy to nic innego jak fantastyczna połączenie wyrazistego smaku kakao z orzeźwiającą pomarańczą. Dzięki zastosowaniu niskokalorycznych składników taki budyń to idealna opcja na lekki deser po obiedzie lub przekąskę do pracy. Jest niezwykle sycący, a jednocześnie dietetyczny, co jest cenną cechą dla osób dbających o zdrowy tryb życia i zwracających uwagę na kaloryczność swoich posiłków. Idealny zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Zachwyca Was kremowa konsystencja i intensywny smak.
admin
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 1 pomarańcza
- 4-5 kostek gorzkiej czekolady
Dietetyczny budyń czekoladowo-pomarańczowy – jak zrobić?
-
1.
Kasze zalewamy wodą i pozostawiamy na 2 godziny by odgazowała goryczke. Przepłukujemy na sitku i przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy aż kasza będzie miękka (lekko zaskwierczy a mleko się wchłonie). -
2.
Do ciepłej kaszy dodajemy czekoladę mieszamy by się rozpuściła i blendujemy na gadko. -
3.
Pomarańcze obieramy, kroimy na cząstki i dodajemy do utartej z czekoladą kaszy. Ponownie ucieramy blenderem. Przekładamy do miseczek i posypujemy tartą czekoladą.
dodatkowe informacje – Dietetyczny budyń czekoladowo-pomarańczowy
Zamiast mleka zwykłego można użyć kokosowego. Takim budyniem możemy przekładać ciasta, świetnie też sprawdzi się jako krem na muffiny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dietetyczne sznycle z piersi kurczaka
Następny przepis: Dietetyczny gyros na frytkach