Dietetyczne rogaliki
Dietetyczne rogaliki to idealna propozycja dla osób dbających o swoją sylwetkę, które nie chcą rezygnować z słodkich przekąsek. Ten niskokaloryczny przepis sprawi, że moment deseru stanie się prawdziwą przyjemnością bez poczucia winy. Rogaliki są lekkie, delikatne w smaku i niezwykle proste w przygotowaniu. Użyte składniki nie tylko dodadzą im niepowtarzalnego smaku, ale także dostarczą niezbędnych wartości odżywczych. To świetne rozwiązanie na drugie śniadanie, przekąskę w pracy czy szybki deser po treningu. Zaskocz swoich bliskich tą zdrową wersją tradycyjnych rogalików.
admin
Składniki:
- Na 2 duże blaszki (od piekarnika)
- 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka śmietany kwaśnej
- pół kostki drożdży (rozrobić z 1 łyżką cukru, użyłam brzozowego)
- 1 jajko
- Jako nadzienia użyłam dżemu wiśniowego (który sama robiłam) słodzonego cukrem brzozowym.
Dietetyczne rogaliki – jak zrobić?
- Drożdże rozrobić z cukrem odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić, wystudzić. Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 15 minut, po czym podzielić na części, rozwałkować i pociąć na trójkąty, nadziewać dżemem i zwijać w ruloniki.
- Rogaliki ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Piec w 180 stopniach aż będą ładnie rumiane.
Dodatkowe informacje – Dietetyczne rogaliki
Rogaliki można posmarować białkiem i posypać np. makiem według upodobań.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dietetyczne rafaello
Następny przepis: Dietetyczne zapiekanki - light