Dietetyczne rafaello

Dietetyczne rafaello

Szukasz pysznego, ale jednocześnie zdrowego deseru? Oto przepis na dietetyczne rafaello! Znane i uwielbiane na całym świecie kulki o kokosowym smaku w wersji fit idealnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub deser. Zamiast tłustego kremu, użyjemy lekkiego jogurtu, a zamiast cukru – miodu. Pomimo zmienionych składników, dietetyczne rafaello zachowa smak oryginalnego wariantu, a przy tym pomoże utrzymać linię. Co ważne, ten przepis jest niesamowicie prosty, zatem każdy, nawet początkujący kucharz, poradzi sobie z jego wykonaniem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę bez wyrzutów sumienia!

Składniki:

  • mleko 0,5 % lub 1,5% (200g)
  • woda (200g)
  • kasza manna (100g)
  • cukier trzcinowy lub stevia (20g)
  • olejek waniliowy, kokosowy lub migdałowy
  • migdały (30g)
  • wiórki kokosowe (75g)

Dietetyczne rafaello – jak zrobić?

  1. Do garnka wlewamy mleko, wodę i wsypujemy kaszę mannę i cukier. Gotujemy na małym ogniu ciągnie mieszając tak długo, aż kasza zesztywnieje i będzie odstawać od brzegów. Na gorąco nie będzie jeszcze super sztywna, ale ma być konsystencji tzw. „łyżka staje”. Do gorącej kaszy wsypujemy pokrojone na drobno obrane migdały lub gotowe płatki migdałowe. Kaszę odstawiamy i czekamy aż przestygnie. Z lekko ciepłej formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe rafaello schładzamy w lodówce kilka godzin. Po schłodzeniu jest konsystencji kremowej, drobna kaszka praktycznie niewyczuwalna.

Dietetyczne rafaello – dodatkowe informacje

Dodatkowo do środka można wcisnąć po kawałku orzecha laskowego, wtedy smakuje jeszcze lepiej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dietetyczne Ptasie Mleczko
Następny przepis: Dietetyczne rogaliki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode