Dietetyczne pulpety z parowaru
Zapewne wielu z was poszukuje zdrowych, ale jednocześnie smacznych przepisów, które pomogą utrzymać dobrą formę i zdrowie. Dzisiaj mam dla was propozycję: dietetyczne pulpety z parowaru. To lekkie, białkowe danie, które jest nie tylko niskotłuszczowe, ale również niskokaloryczne. Dzięki gotowaniu na parze, pulpety z indyka zyskują delikatność i soczystość, bez dodatku zbędnego tłuszczu. To doskonały wybór dla każdego, kto stawia na zdrową kuchnię, ale nie chce rezygnować z dobrego smaku. Tak przyrządzone pulpety są pysznym i sycącym daniem, idealnym na obiad czy kolację.
admin
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki otrębów owsianych lub pszennych (opcjonalnie)
- przyprawa do mięsa Knorr lub Wegeta
- prawdziwy pieprz
- majeranek, tymianek, bazylija
- natka pietruszki lub koperek
- por
Dietetyczne pulpety z parowaru – jak zrobić?
- Mięso przygotować tak jak na kotlety mielone. Cebulę drobniutko pokroić, dodać do mięsa, jak również czosnek przecisnięty przez praskę. Następnie dodać resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać. Pozostawić na ok. godzinę w lodówce. Uformować kulki o średnicy 2cm i ułożyć na dolnym poziomie w parowarze. (Nie robimy panierki). Wierzch pulpetów posypać pokrojonym w plasterki porem. Parowar można zastąpić wkładką do gotowania na parze lub zwykłym sitkiem, ustawionym na garnku z wodą i przykrytym pokrywką. Gotować 45 min.
Dodatkowe informacje – Dietetyczne pulpety z parowaru
Propozycja podania: z ziemniakami ugotowanymi również na parze i sałatą z dodatkiem jogurtu naturalnego i szczypiorku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dietetyczne pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym
Następny przepis: Dietetyczne Ptasie Mleczko