Dietetyczne pulpety z parowaru

Dietetyczne pulpety z parowaru

Zapewne wielu z was poszukuje zdrowych, ale jednocześnie smacznych przepisów, które pomogą utrzymać dobrą formę i zdrowie. Dzisiaj mam dla was propozycję: dietetyczne pulpety z parowaru. To lekkie, białkowe danie, które jest nie tylko niskotłuszczowe, ale również niskokaloryczne. Dzięki gotowaniu na parze, pulpety z indyka zyskują delikatność i soczystość, bez dodatku zbędnego tłuszczu. To doskonały wybór dla każdego, kto stawia na zdrową kuchnię, ale nie chce rezygnować z dobrego smaku. Tak przyrządzone pulpety są pysznym i sycącym daniem, idealnym na obiad czy kolację.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki otrębów owsianych lub pszennych (opcjonalnie)
  • przyprawa do mięsa Knorr lub Wegeta
  • prawdziwy pieprz
  • majeranek, tymianek, bazylija
  • natka pietruszki lub koperek
  • por

Dietetyczne pulpety z parowaru – jak zrobić?

  1. Mięso przygotować tak jak na kotlety mielone. Cebulę drobniutko pokroić, dodać do mięsa, jak również czosnek przecisnięty przez praskę. Następnie dodać resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać. Pozostawić na ok. godzinę w lodówce. Uformować kulki o średnicy 2cm i ułożyć na dolnym poziomie w parowarze. (Nie robimy panierki). Wierzch pulpetów posypać pokrojonym w plasterki porem. Parowar można zastąpić wkładką do gotowania na parze lub zwykłym sitkiem, ustawionym na garnku z wodą i przykrytym pokrywką. Gotować 45 min.

Dodatkowe informacje – Dietetyczne pulpety z parowaru

Propozycja podania: z ziemniakami ugotowanymi również na parze i sałatą z dodatkiem jogurtu naturalnego i szczypiorku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dietetyczne pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym
Następny przepis: Dietetyczne Ptasie Mleczko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode