Dietetyczne gołąbki drobiowe w sałacie lodowej
Przedstawiamy dietetyczną interpretację polskiego klasyku – gołąbki w sałacie lodowej. Gołąbki zwykle kojarzą się z ciężkim posiłkiem, my jednak proponujemy lżejszy wariant, zastępując tradycyjną kapustę sałatą lodową. Inna innowacja to zastosowanie mięsa drobiowego zamiast wieprzowego. To, plus prawidłowy dobór reszty składników sprawia, że nasze gołąbki są zdrowe, smaczne i sycące, a przy tym o wiele mniej kaloryczne. Idealne przepis dla osób zmagających się z dietą lub dla tych, którzy szukają zdrowszych wersji swoich ulubionych posiłków. Gołąbki w sałacie lodowej to ciekawy i smakowity dodatek do diety.
admin
Składniki:
- 0,5 kg mielonej piersi z kurczaka
- 0,5 szklanki ugotowanego ryżu
- posiekany koper
- liście sałaty lodowej
- sól
- szczypior do związania gołąbków
Dietetyczne gołąbki drobiowe w sałacie lodowej – jak zrobić?
-
1.
Mięso, ryż i koperek mieszamy na jednolitą masę, doprawiamy solą. Liście sałaty delikatnie zdejmujemy z całej główki, tak by się nie porwały, zanurzamy na chwilę we wrzątku. Na każdy liść nakładamy farsz, zwijamy gołąbki, delikatnie związujemy sparzonymi we wrzątku pędami szczypiorku. Gotujemy na parze około 30 minut.
Dodatkowe informacje – Dietetyczne gołąbki drobiowe w sałacie lodowej
Gołąbki w sałacie lodowej możemy podać z lekkim sosem koperkowym lub pomidorowym. Jeśli ktoś lubi ostrzejszy smak, zamiast koperku do farszu możemy dodać posiekany szczypiorek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dietetyczne i chrupiące piersi z kurcząt
Następny przepis: Dietetyczne hamburgery