Dietetyczne faworki- pieczone
Dietetyczne faworki to idealna propozycja dla wszystkich tęskniących za tradycyjnymi smakami karnawału, ale dbających o linię. Ta wersja popularnego polskiego przysmaku, zamiast smażenia, korzysta z dobrodziejstwa pieczenia, co znacząco obniża kaloryczność faworków. Przygotowanie ich w domu jest nie tylko zdrowsze, ale i pozwala uniknąć zbędnych dodatków. Nie brakuje tu jednak charakterystycznego dla faworków, lekkiego, chrupiącego ciasta. Dzięki temu przepisowi, wszyscy mogą cieszyć się ulubionym deserem karnawałowym, bez obaw o zawartość tłuszczu i cukru. Dietetyczne faworki to doskonały sposób na zaspokojenie słodyczowych chęci, z dbałością o zdrowe odżywianie.
admin
Składniki:
- Mąka pełnoziarnista – 130g
- Mąka pszenna – 130g
- Jogurt naturalny – 80ml
- Jajko – 2 sztuki
- Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
- Cukier puder – płaska łyżka
- Sól – szczypta
Dietetyczne faworki- pieczone – jak zrobić?
- Składniki wsypać do miski i wyrobić ciasto, które następnie należy rozwałkować cienko i kroić w paski. Każdy pasek przeciąć w środku i wywinąć przez otwór jeden koniec faworka. Piec w piekarniku przez 8-10 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobiegu.
dodatkowe informacje – Dietetyczne faworki- pieczone
Z przepisu wyjdzie około 40 faworków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dietetyczny deser truskawkowo-bananowy
Następny przepis: Dietetyczne i chrupiące piersi z kurcząt