Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru i mąki
Zapraszam do odkrycia przepisu na niezwykle smaczne, ale jednocześnie zdrowe ciasto! Moje dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru i mąki to prawdziwy hit dla osób dbających o swoją sylwetkę. Zaskakująco proste w przygotowaniu, niskokaloryczne ciasto marchewkowe przekonuje swoim unikalnym smakiem, być może nawet bardziej intensywnym, niż w tradycyjnej wersji tego deseru. Właśnie dlatego dietetyczne ciasta bez cukru cieszą się coraz większą popularnością. Skusisz się i Ty? Tylko wyobraź sobie, jak pysznie smakuje to zdrowe ciasto marchewkowe!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 4 jajka
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 4 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu
- garść orzechów
- garść żurawiny
- garść rodzynek
Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru i mąki – jak zrobić?
- Żółtka rozetrzyj z miodem, kakao, otrębami, proszkiem i przyprawą do piernika na jednolitą konsystencję.
- Marchewkę zetrzyj na małych oczkach i dodaj do powstałej masy.
- Na końcu dodaj bakalie i ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj.
- Piecz w temperaturze 170 stopni około 60 minut.
dodatkowe informacje – Porady
Orzechy, żurawinę i rodzynki można zastąpić różnymi bakaliami, w zależności od upodobania, np. owocami Goji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: dietetyczne ciasto jogurtowe z marchewką
Następny przepis: dietetyczne ciasto marchewkowe