dietetyczne ciasto jogurtowe z marchewką

dietetyczne ciasto jogurtowe z marchewką

Potrzebujesz pomysłu na lekki deser, który nie zaszkodzi Twojej diecie? Przepis na dietetyczne ciasto jogurtowe z marchewką jest idealnym rozwiązaniem. Jego główne składniki to marchewka i jogurt naturalny. Marchewka nadaje ciastu słodkości i wilgoci, podczas gdy jogurt dodaje mu puszystości i lekkości. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe i niskokaloryczne. Możesz je podać gościom, cieszyć się nim podczas popołudniowej kawy lub przygotować na specjalną okazję. Dietetyczne ciasto jogurtowe z marchewką to doskonałe połączenie smaku i wartości odżywczych.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki naturalnego jogurtu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 średniej wielkości starte marchewki

Dietetyczne ciasto jogurtowe z marchewką – jak zrobić?

  1. 1.

    Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.

    Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.

    W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka.

    Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste).

    Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.

    Piec przez około 55-60 minut w 180 st. bez termoobiegu.

    Smacznego!

dodatkowe informacje – Porady

Śmiało można z tego dietetycznego ciasta jogurtowego z marchewką upiec muffinki, czas pieczenia skracamy wtedy do około 20 min.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dietetyczne Ciasteczka owsiane z gruszką (bez mleka, bez masła, bez tłuszczu, bez glutenu)
Następny przepis: Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru i mąki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode