dietetyczne ciasto jogurtowe z marchewką
Potrzebujesz pomysłu na lekki deser, który nie zaszkodzi Twojej diecie? Przepis na dietetyczne ciasto jogurtowe z marchewką jest idealnym rozwiązaniem. Jego główne składniki to marchewka i jogurt naturalny. Marchewka nadaje ciastu słodkości i wilgoci, podczas gdy jogurt dodaje mu puszystości i lekkości. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe i niskokaloryczne. Możesz je podać gościom, cieszyć się nim podczas popołudniowej kawy lub przygotować na specjalną okazję. Dietetyczne ciasto jogurtowe z marchewką to doskonałe połączenie smaku i wartości odżywczych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki naturalnego jogurtu
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 średniej wielkości starte marchewki
Dietetyczne ciasto jogurtowe z marchewką – jak zrobić?
-
1.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka.
Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste).
Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez około 55-60 minut w 180 st. bez termoobiegu.
Smacznego!
dodatkowe informacje – Porady
Śmiało można z tego dietetycznego ciasta jogurtowego z marchewką upiec muffinki, czas pieczenia skracamy wtedy do około 20 min.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dietetyczne Ciasteczka owsiane z gruszką (bez mleka, bez masła, bez tłuszczu, bez glutenu)
Następny przepis: Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru i mąki