Dietetyczna tarta z kremem i jagodami

Dietetyczna tarta z kremem i jagodami

Postarajmy się przemycić trochę słodkości do naszej diety, korzystając z letniego bogactwa owoców. Ta dietetyczna tarta z jagodami z pewnością Was zachwyci! Mimo wielu zdrowych składników nie brakuje jej słodkiego, kuszącego smaku. Nie zawiera zbędnych kalorii dzięki zastosowaniu produktów niskotłuszczowych oraz zamienników cukru. Dzięki temu jest idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o linię lub będących na specjalistycznej diecie. To, co dodatkowo zachęca do jej wykonania to jej piękny, kolorowy wygląd. Mrożone jagody tworzą na jej powierzchni prawdziwe małe, owocowe arcydzieło!

Składniki:

  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 brzoskwinia/nektarynka
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki owsianej lub płatków owsianych
  • 3 łyżki kaszy mannej
  • szklanka mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 tabletki stewii lub 3 łyżki ksylitolu wg. uznania
  • garść jagód
  • 2 łyżki platków migdałów

Dietetyczna tarta z kremem i jagodami – jak zrobić?

  1. Przygotowanie 'kruchego’ ciasta zaczynamy od zblendowania na gładką masę banana, nektarynki, jajka i płatków owsianych. W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni w funkcji grzanie góra dół. Masę przenosimy do formy i wstawiamy do piekarnika na około 20min.
  2. W rondelku podgrzewamy mleko, do którego dodajemy 1/2 laski wanili i wybrany przez nas słodzik, dodajemy kasze manne i zagotowujemy do zgęstenienia, a nastepnie studzimy.
  3. Na przygotowany spód wykładamy przestudzoną masę, posypujemy jagodami bądź innymi sezonowymi owocami oraz prażonymi migdałami. Smacznego!

Dodatkowe informacje – Dietetyczna tarta z kremem i jagodami

Tarta najlepiej smakuje schłodzona.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dietetyczny omlet
Następny przepis: Dip czosnkowo-ziołowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode