Dewolaje z serem i pieczarkami
Dewolaje z serem i pieczarkami to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. Te panierowane kotlety z kawałkami pieczarek i serem w środku, to prawdziwa uczta dla miłośników mięsnych dań. Każdy kęs jest pełen umami, a delikatna panierka z dodatkiem złocistego sera w środku daje wyjątkowy efekt. Wybór sera żółtego dodatkowo wzmacnia smak i jest doskonałym uzupełnieniem aromatu pieczarek. Ten przepis na dewolaje z serem i pieczarkami to propozycja, która zadowoli zarówno domowników, jak i gości przy specjalnych okazjach. Spróbuj sam, a przekonasz się, jakie to proste i pyszne danie!
admin
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 15 dkg pieczarek
- 4 plastry sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- Olej do smażenia
- Bułka tarta do panierowania
- mąka
- Sól
- Pieprz
Dewolaje z serem i pieczarkami – jak zrobić?
- Filet podzielić na 4 kotlety. Każdy lekko zbić tłuczkiem, lekko osolić i posypać pieprzem.
- Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na plasterki. Usmażyć na 1 łyżce oleju aż odparuje płyn. Osolić i doprawić pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem.
- Na każdy kotlet położyć kawałek sera i porcję pieczarek. Zawinąć dobrze, obtoczyć w mące, następnie umoczyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
- Można usmażyć na patelni, najpierw na większym ogniu, potem na mniejszym, żeby się dobrze przesmażyły. Na końcu przykryć pokrywką na parę minut.
- Można także dewolaje upiec w frytkownicy.
Dodatkowe informacje – Dewolaje z serem i pieczarkami
Zamiast pieczarek można dać grzyby leśne
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dewolaje z brokułami serkiem topionym
Następny przepis: Devolay z brokułem