Dewolaje z serem i pieczarkami

Dewolaje z serem i pieczarkami

Dewolaje z serem i pieczarkami to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. Te panierowane kotlety z kawałkami pieczarek i serem w środku, to prawdziwa uczta dla miłośników mięsnych dań. Każdy kęs jest pełen umami, a delikatna panierka z dodatkiem złocistego sera w środku daje wyjątkowy efekt. Wybór sera żółtego dodatkowo wzmacnia smak i jest doskonałym uzupełnieniem aromatu pieczarek. Ten przepis na dewolaje z serem i pieczarkami to propozycja, która zadowoli zarówno domowników, jak i gości przy specjalnych okazjach. Spróbuj sam, a przekonasz się, jakie to proste i pyszne danie!

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 15 dkg pieczarek
  • 4 plastry sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do panierowania
  • mąka
  • Sól
  • Pieprz

Dewolaje z serem i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Filet podzielić na 4 kotlety. Każdy lekko zbić tłuczkiem, lekko osolić i posypać pieprzem.
  2. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na plasterki. Usmażyć na 1 łyżce oleju aż odparuje płyn. Osolić i doprawić pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem.
  3. Na każdy kotlet położyć kawałek sera i porcję pieczarek. Zawinąć dobrze, obtoczyć w mące, następnie umoczyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
  4. Można usmażyć na patelni, najpierw na większym ogniu, potem na mniejszym, żeby się dobrze przesmażyły. Na końcu przykryć pokrywką na parę minut.
  5. Można także dewolaje upiec w frytkownicy.

Dodatkowe informacje – Dewolaje z serem i pieczarkami

Zamiast pieczarek można dać grzyby leśne


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dewolaje z brokułami serkiem topionym
Następny przepis: Devolay z brokułem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode