Dewolaj z serem, masłem i świeżym szpinakiem

Dewolaj z serem, masłem i świeżym szpinakiem

Przepis na dewolaje z serem, masłem i świeżym szpinakiem to propozycja dla zwolenników tradycyjnej, domowej kuchni. Ta zasłużona klasyka w nowym wydaniu to prawdziwy rarytas na rodzinne spotkanie lub kolację we dwoje. Wykorzystanie farszu ze świeżego szpinaku zapewnia nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Połączenie soczystego mięsa, aromatycznego sera i lekkiego, orzeźwiającego szpinaku to sposób na kuszące danie, które zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Przygotowanie dewolajów to przyjemność sama w sobie: spróbuj, a przekonasz się, jak prosta może być kuchnia pełna smaku.

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • garść świeżego szpinaku
  • 3 cienkie plastry żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • do panierki:
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Dewolaj z serem, masłem i świeżym szpinakiem – jak zrobić?

  1. Umyj pierś i natnij każdą na pół ale tak żeby je nie przeciąć całkowicie.
  2. Następnie delikatnie rozbij przez worek. Piersi troszkę solimy i dodajemy pieprzu. Uwaga! Delikatnie solimy ponieważ farsz też będzie solony i dodatkowo żółty ser dodaje słonego smaku.
  3. Do miski dodajemy 2 łyżki masła, pokrojony drobno żółty ser oraz świeży szpinak. Delikatnie solimy, dodajemy trochę pieprzu oraz czosnku granulowanego. Wszystko razem łączymy mieszając – ugniatając łyżką.
  4. Gotowy farsz wykładamy na rozbitą pierś i szczelnie zawijamy.
  5. Zawinięte dewolaje panierujemy w jajku i bułce.
  6. Smażymy na mniejszym ogniu pod przykryciem do 30 minut.

Słowa kluczowe: farsz ze świeżego szpinaku

Dodatkowe informacje – Dewolaj z serem, masłem i świeżym szpinakiem

Dewolaje najlepiej smażyć na małym ogniu pod przykryciem, aby uniknąć przypalenia lub nie dopieczonego mięsa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy kebab w tortilli
Następny przepis: Pyszny drożdżak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode