Deser owsiany z mascarpone i borówkami

Deser owsiany z mascarpone i borówkami

Ciesz się smakiem zdrowego, ale jednocześnie kusząco smacznego deseru, który jest łatwy do przygotowania i doskonały dla tych, którzy lubią słodkie przekąski. Deser owsiany z mascarpone i borówkami to doskonałe połączenie kremowej, gładkiej konsystencji sera mascarpone, chrupiących płatków owsianych i słodko-kwasnej nuty świeżych borówki. Ta propozycja deseru to prawdziwa uczta dla podniebienia, a jednocześnie propozycja, która dostarczy Ci niezbędnej dawki błonnika, białka i wielu witamin. Pyszność tej potrawy sprawi, że z pewnością stanie się ona jednym z Twoich ulubionych posmaków. Bez względu na to, czy jesteś fanem owsianki, czy nie, ten deser na pewno Cię oczaruje.

Składniki:

  • Warstwa owsiana:
  • 500 g płatków owsianych
  • 6 łyżek miodu
  • 6 łyżek masła
  • Krem mascarpone:
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • Dodatkowo:
  • ok. 400 g borówek

Deser owsiany z mascarpone i borówkami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    W garnuszku roztapiamy masło z miodem, dodajemy płatki owsiane i wszystko mieszamy tak, żeby wszystkie płatki oblepiły się masą miodowo-maślaną. Tak przygotowane płatki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut (aż płatki będą rumiane). W trakcie pieczenia warto przemieszać płatki. Gdy płatki będą rumiane wyjmujemy je z piekarnika do ostudzenia. W trakcie studzenia płatki mieszamy co jakiś czas, żeby za bardzo nie posklejały się.

  2. 2.

    Do miski przekładamy mascarpone, śmietanę, syrop klonowy i miód i wszystko miksujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.

  3. 3.

    Do formy (u mnie o wymiarach 20×20 cm) przekładamy połowę płatków owsianych, na nich układamy krem z borówkami, a następnie na wierzchu układamy pozostałe płatki owsiane.

  4. 4.

    Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny (może być też na całą noc).

Deser owsiany z mascarpone i borówkami – dodatkowe informacje

Deser można również przygotować w małych foremkach tworząc z niego monoporcje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Deser owocowy z miodem i jogurtem naturalnym
Następny przepis: Deser serowo-jogurtowy z owocami i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode