Deser owsiany z mascarpone i borówkami
Składniki:
- Warstwa owsiana:
- 500 g płatków owsianych
- 6 łyżek miodu
- 6 łyżek masła
- Krem mascarpone:
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżek śmietany 12%
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3-4 łyżki płynnego miodu
- Dodatkowo:
- ok. 400 g borówek
Deser owsiany z mascarpone i borówkami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
W garnuszku roztapiamy masło z miodem, dodajemy płatki owsiane i wszystko mieszamy tak, żeby wszystkie płatki oblepiły się masą miodowo-maślaną. Tak przygotowane płatki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut (aż płatki będą rumiane). W trakcie pieczenia warto przemieszać płatki. Gdy płatki będą rumiane wyjmujemy je z piekarnika do ostudzenia. W trakcie studzenia płatki mieszamy co jakiś czas, żeby za bardzo nie posklejały się.
-
2.
Do miski przekładamy mascarpone, śmietanę, syrop klonowy i miód i wszystko miksujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.
-
3.
Do formy (u mnie o wymiarach 20×20 cm) przekładamy połowę płatków owsianych, na nich układamy krem z borówkami, a następnie na wierzchu układamy pozostałe płatki owsiane.
-
4.
Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny (może być też na całą noc).
Deser owsiany z mascarpone i borówkami – dodatkowe informacje
Deser można również przygotować w małych foremkach tworząc z niego monoporcje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Deser owocowy z miodem i jogurtem naturalnym
Następny przepis: Deser serowo-jogurtowy z owocami i galaretką