Deser gruszkowo – bananowy z bitą śmietaną
Zapraszamy do przygotowania nietuzinkowego deseru, który idealnie sprawdzi się na zakończenie każdej kolacji. Nasz przepis na deser gruszkowo-bananowy z bitą śmietaną to prawdziwa symfonia smaków. Połączenie słodkiego banana z delikatnie kwasowym smakiem gruszki i kremową bitą śmietaną tworzy prawdziwą kompozycję, która zachwyci najbardziej wymagających smakoszy. Deser jest nie tylko smaczny, ale także pomysłowy i estetyczny. Doskonałe sprawdzi się zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i w czasie romantycznej kolacji we dwoje. Oto nasz przepis.
admin
Składniki:
- (na 2 porcje):
- 1 duży banan
- 4 połówki gruszek z syropu
- 200 g śmietanki kremówki
- 4 łyżki musli czekoladowego
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 3 kostki czekolady proteinowej
Deser gruszkowo – bananowy z bitą śmietaną – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy ją na najwyższych obrotach*. Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser.
- Banana i gruszki z syropu kroimy na mniejsze kawałki.
- Połowę układamy na dnie pucharków i zalewamy je łyżeczką miodu.
- Następnie układamy część bitej śmietany i posypujemy ją czekoladowym musli.
- Dalej wykładamy pozostałą część bitej śmietany oraz kawałki owoców.
- Całość posypujemy wiórkami kokosowymi oraz płatkami czekolady proteinowej.
Deser gruszkowo – bananowy z bitą śmietaną – dodatkowe informacje
* Do ubijania śmietany oraz zachowania formy świetnym dodatkiem będzie śmietan-fix.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Deser truskawkowy dla niemowląt po 9 miesiącu
Następny przepis: Deser kawowy z bananami.