Deser brzoskwiniowy z mascarpone
Deser brzoskwiniowy z mascarpone to prawdziwe uczta dla podniebienia. Idealnie łączy w sobie delikatność mascarpone, słodycz brzoskwiń oraz subtelne nuty wanilii. Ten przepis został stworzony z myślą o wszystkich smakoszach, którzy cenią sobie prostotę wykonania, elegancki wygląd i unikalny smak. Deser podawany w pucharku dodatkowo podkreśla jego urok. Serwowany na ciepło lub na zimno, będzie idealnym zwieńczeniem każdej kolacji. Kremowa konsystencja mascarpone idealnie komponuje się z soczystymi brzoskwiniami, tworząc prawdziwe symfonie smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 100g płatków owsianych
- 5 brzoskwiń
- 200ml śmietanki 30%
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki cukru pudru
Deser brzoskwiniowy z mascarpone – jak zrobić?
- Ciastka rozkruszyć. Brzoskwinie umyć, obrać i wypestkować. Zmiksować blenderem na gładki mus. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukry i serek mascarpone. Na koniec wmieszać 4 łyżki musu z brzoskwiń.
- Na spód pucharków lub szklanek wsypać pokruszone ciastka. Na to wyłożyć warstwę serka. Na wierzch wylać mus brzoskwiniowy. Deserki udekorować plasterkami brzoskwiń i listkami mięty.
Słowa kluczowe: deser z mascarpone i brzoskwiniami, deser brzoskwiniowy, deser w pucharku z mascarpone
Deser brzoskwiniowy z mascarpone – dodatkowe informacje
Deserki podawać od razu po przygotowaniu. Jeśli chcemy je trochę przechować w lodówce warto do musu z brzoskwiń dodać odrobinę soku z cytryny aby nie ściemniał.
Z tych proporcji wyjdzie ok 4 deserki, w zależności od wielkości pucharków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: deser bananowo truskawkowy
Następny przepis: Deser z herbatnikami i cytrynową pianką