Deser bez pieczenia
Obiecuję, że zakochasz się w tym przepisie na pyszny deser bez pieczenia. Ten niezwykle łatwy do przygotowania deser jest idealny dla osób, które nie mają piekarnika, a także dla tych, którzy po prostu chcą zaoszczędzić czas. Można go przygotować na szybko, co czyni go idealnym rozwiązaniem, gdy przychodzi niespodziewany gość lub pojawia się nagła ochota na coś słodkiego. Bez względu na okoliczności, ten przepis zawsze sprawdzi się doskonale. Składniki są proste, a efekt końcowy – niezwykle smakowity.
Piotr Zieliński
Składniki:
- większe jabłka – 4 sztuki
- gruszka – 1 sztuka
- galaretka agrestowa – 2 sztuki (lub inna)
- grunchy naturalne z owsa (lub inne musli) – 7 garści
- wafelki śmietankowe – 75 gram
- galaretka truskawkowa – 1 sztuka
- mrożone owoce – 1 szklanka – użyłam borówek, ale mogą być inne owoce
Deser bez pieczenia – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- 1. Dwie galaretki agrestowe wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (pół litra). Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, by galaretka lekko przestygła.
- 2. Jabłka i gruszkę myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Trzy jabłka oraz gruszkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wsypujemy do lekko przestygniętych galaretek agrestowych i mieszamy. Dodajemy pokruszone wafeli śmietankowe oraz grunchy owsiane i ponownie mieszamy.
- 3. Ostatnie jabłko (może być ze skórką) kroimy na plastry i układamy na dno małej tortownicy o średnicy 20-21 cm.
- 4. Na plastry jabłek wylewamy masę. Wkładamy do lodówki na godzinę, aby masa stężała.
- 5. Przygotowujemy galaretkę truskawkową w 300 ml wrzącej wody, wrzucamy do niej mrożone borówki i mieszamy. Wykładamy na nasze ciasto z lodówki i ponownie chłodzimy.
Deser bez pieczenia – dodatkowe informacje
Ciasto-deser robi się bardzo szybko, czas przygotowania około 15 minut, ale z chłodzeniem to razem 2-2,5 godziny. Najlepiej zrobić je wieczorem. Zamiast grunchy i wafelków możemy użyć herbatników lub biszkoptów. Ja wolę grunchy owsiane oraz smakowe wafelki śmietankowe.