Ciasto - Czoko

Ciasto – Czoko

Czy możemy tak naprawdę mieć dosyć czekolady? Jej niepowtarzalny smak zachwyca każdego. Dzisiejszy przepis – „Ciasto – Czoko”, to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników tego słodkiego grzechu. Zaskoczy on miłośników czekoladowych wypieków swoją tajemnicą. To po prostu pełne, aksamitne czekoladowe doświadczenie. Tutaj czekolada jest absolutną gwiazdą. Kombinacja wybranych składników, gdzie dominuje czoko czoko, tworzy niepowtarzalną harmonię smaku. Ważne, aby używać dobrego gatunku czekolady, gdyż to ona nada Ciastu Czoko niezrównanej głębi smaku. Spróbuj tego czekoladowego przepisu i podziel się nim ze swoimi najbliższymi. To bez wątpienia jest jeden z najlepszych czekoladowych deserów, jakie można przygotować.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki kakao
  • 3 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody
  • ¾ łyżeczki soli
  • Cukier waniliowy
  • Bita śmietana:
  • 0,5 litra kremówki 30-36%
  • ¼ litra cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 40ml wrzątku
  • 40g cappuccino orzechowego
  • Dodatkowo:
  • Czekolada do posypania
  • Dżem z czarnych porzeczek

Ciasto – czoko – jak zrobić?

  1. Biszkopt
    Wszystkie składniki na biszkopt wymieszać razem mikserem i potem wylać na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni przez 25 minut (termooobieg). Po ostudzeniu przeciąć na pół. 1 część biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki (ilość wg upodobań).
  2. Bita śmietana
    Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Po zakończeniu ubijania dodać cappuccino, delikatnie wymieszać. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Prawie całą masę wyłożyć na biszkopt przesmarowany dżemem. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Na wierzch biszkoptu położyć resztę masy. Ciasto posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

Ciasto – Czoko – dodatkowe informacje

Forma: 25cm x 34cm


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowe
Następny przepis: Deser bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode