Delikatne ciasto

Delikatne ciasto

Delikatne ciasto to prawdziwy rarytas dla wszystkich łasuchów. Niezwykła miękkość, subtelny smak i aromat, aż kuszą, by spróbować choć jednego kawałka. Można je podać na różne okazje, od rodzinnych spotkań, popołudniowej kawy, aż po eleganckie przyjęcia. Ta wersja delikatnego ciasta jest niesamowicie łatwa do przygotowania, a składniki, które są do niej potrzebne, to produkty powszechnie dostępne. Najważniejsze w przepisie jest ciasto – miękkie, puszyste, z delikatnym akcentem wanilii czy cynamonu. Głównym sekretem jest jednak cierpliwość i miłość do pieczenia. Delikatność tej słodkości kryje się w każdym jej składniku.

Składniki:

  • biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • krem:
  • 2 szkl. mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek kokosu
  • 2 żółtka
  • 4-5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • kostka masła
  • masa śmietankowa:
  • ½ l śmietany 30 %
  • 1 galaretka truskawkowa
  • dodatkowo:
  • puszka ananasów
  • 2 paski mlecznej czekolady

Delikatne ciasto – jak zrobić?

  1. 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut.
  2. 2. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami i kokosem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki, żółtka. Wlać na gotujące mleko. Energicznie mieszać żeby budyń się nie przypalił. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  3. 3. Masa śmietankowa: galaretkę rozpuścić w 1szkl. gorącej wody. Wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dać wystudzoną galaretkę.
  4. 4. Przełożenie: biszkopt – krem – ananasy – masa śmietankowa- starta czekolada

Delikatne ciasto – dodatkowe informacje

Z biszkopta należy ściągnąć skórkę wtedy krem nie będzie się oddzielał.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Delikatne i słodkie placuszki
Następny przepis: Delikatny biszkopt z kremem i krówkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode