Delikatne ciasto
Delikatne ciasto to prawdziwy rarytas dla wszystkich łasuchów. Niezwykła miękkość, subtelny smak i aromat, aż kuszą, by spróbować choć jednego kawałka. Można je podać na różne okazje, od rodzinnych spotkań, popołudniowej kawy, aż po eleganckie przyjęcia. Ta wersja delikatnego ciasta jest niesamowicie łatwa do przygotowania, a składniki, które są do niej potrzebne, to produkty powszechnie dostępne. Najważniejsze w przepisie jest ciasto – miękkie, puszyste, z delikatnym akcentem wanilii czy cynamonu. Głównym sekretem jest jednak cierpliwość i miłość do pieczenia. Delikatność tej słodkości kryje się w każdym jej składniku.
admin
Składniki:
- biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- krem:
- 2 szkl. mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek kokosu
- 2 żółtka
- 4-5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- kostka masła
- masa śmietankowa:
- ½ l śmietany 30 %
- 1 galaretka truskawkowa
- dodatkowo:
- puszka ananasów
- 2 paski mlecznej czekolady
Delikatne ciasto – jak zrobić?
- 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut.
- 2. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami i kokosem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki, żółtka. Wlać na gotujące mleko. Energicznie mieszać żeby budyń się nie przypalił. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
- 3. Masa śmietankowa: galaretkę rozpuścić w 1szkl. gorącej wody. Wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dać wystudzoną galaretkę.
- 4. Przełożenie: biszkopt – krem – ananasy – masa śmietankowa- starta czekolada
Delikatne ciasto – dodatkowe informacje
Z biszkopta należy ściągnąć skórkę wtedy krem nie będzie się oddzielał.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Delikatne i słodkie placuszki
Następny przepis: Delikatny biszkopt z kremem i krówkami