Delikatna tarta adwokatowa

Delikatna tarta adwokatowa

Delikatna tarta adwokatowa to wykwintny deser, który przyciąga uwagę swoim unikalnym smakiem. Łączy w sobie słodkość tarty i kremowej konsystencji adwokatu, niespodziewanego ale pożądanego gościa w wielu deserach. Ta tarta to unikalna i zaskakująca kreacja kulinarna, idealna dla osób szukających odważnych, ale harmonijnych połączeń smaków. Składniki i konstrukcja tej tarty są doskonałym przykładem kucharskiego artyzmu, oferując szereg komplementarnych tekstur i smaków. Prawdziwa uczta dla podniebienia i pięknie wyglądająca tarta, która na pewno oczaruje każdego.

Składniki:

  • 130 g masła
  • Szczypta soli
  • 35 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 175 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 150 ml adwokatu
  • 150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej
  • Dżem z czarnej porzeczki (lub innego kwaśnego owocu)
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • trochę podprażonych płatków migdałowych

Delikatna tarta adwokatowa – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Ciasto owinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 2h lub w zamrażarce ok. 30 min.
  2. Formę na tartę lub tortownicę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.
  3. Ciasto zetrzeć na tarce i wykleić nim formę (zrobić ok. 2cm brzegu).
  4. Nagrzać piekarnik do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, piec ok. 30-40 min aż ciasto będzie rumiane.
  5. Serek mascarpone i advocat zmiksować bez grudek. Dodać białą czekoladę i zmiksować do połączenia.
  6. Wystudzony spód posmarować dżemem. Na to wyłożyć masę adwokatową. Schłodzić w lodówce ok. 12h.
  7. Przed podaniem ubić kremówkę dodając cukier puder. Wyłożyć na tartę. Udekorować płatkami migdałowymi. Smacznego 🙂

Delikatna tarta adwokatowa – dodatkowe informacje

Należy uważać dodając czekoladę by nie była gorąca, ponieważ krem może się zważyć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Delikatna duszona marchewka do obiadu
Następny przepis: Delikatna zupa z żółtą fasolką szparagową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode