delikatna potrawka z kurczaka z cytryną i koperkiem

delikatna potrawka z kurczaka z cytryną i koperkiem

Dzisiejszy przepis to coś naprawdę wyjątkowego – delikatna potrawka z kurczaka z cytryną i koperkiem. To danie jest wyraziste w smaku, z nutą świeżości, której dodają aromatyczny koperek i cytryna. Zachwyci Was nie tylko wybornym smakiem, ale także sycącym, lecz lekkim charakterem. Idealne na codzienny obiad, ale także na specjalne okazje. Chociaż składniki są proste, to połączenie kurczaka, cytryn i koperku tworzy niepowtarzalną kompozycję, która z pewnością zaskoczy Waszych gości. W końcu, kto by pomyślał, że tak zwykłe składniki mogą stworzyć coś tak wyjątkowego? Przekonajcie się sami, przygotowując delikatną potrawkę z kurczaka z cytryną i koperkiem.

Składniki:

  • 3 spore podudzia z kurczaka
  • włoszczyzna
  • 1-2 łyżki stołowej śmietany do sosów lub 18%
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • bulion sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek koperku

Delikatna potrawka z kurczaka z cytryną i koperkiem – jak zrobić?

  1. Umyć mięso w zimnej wodzie, umyć włoszczyznę i oczyścić z niepotrzebnych części.
  2. Mięso zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu,zebrać szumowiny. Następnie dodać przygotowaną włoszczyznę i dalej gotować najmniej 1,5 godziny. Na koniec posolić do smaku. I tak mamy już bulion i ugotowanego kurczaka.
  3. Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze części, pozbawić skóry.
  4. Cebulę drobno poszatkować w kosteczkę i poddusić do miękkości na oleju.
  5. Do cebuli dodać pokrojone mięso z kurczaka podusić chwilę i podlać bulionem, tak aby ilość płynu była powyżej mięsa ok 2 cm.
  6. Dodać masło i sok z cytryny oraz pokrojoną w plasterki marchewkę.
  7. Całość dusić ok 10-15 minut.
  8. Jeśli całość jest zbyt rzadka zaprawić mąką.
  9. Dodać śmietanę i koperek lub inne lubiane zielone dodatki.
  10. Wymieszać i podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami, makaronem,…

Delikatna potrawka z kurczaka z cytryną i koperkiem – dodatkowe informacje

Czas przygotowania potrawy będzie krótszy, jeśli skorzystamy z kostki bulionowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dekoracja ciasteczek masą cukrową z pianek
Następny przepis: Delikatna duszona marchewka do obiadu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode