delikatna potrawka z kurczaka z cytryną i koperkiem
Dzisiejszy przepis to coś naprawdę wyjątkowego – delikatna potrawka z kurczaka z cytryną i koperkiem. To danie jest wyraziste w smaku, z nutą świeżości, której dodają aromatyczny koperek i cytryna. Zachwyci Was nie tylko wybornym smakiem, ale także sycącym, lecz lekkim charakterem. Idealne na codzienny obiad, ale także na specjalne okazje. Chociaż składniki są proste, to połączenie kurczaka, cytryn i koperku tworzy niepowtarzalną kompozycję, która z pewnością zaskoczy Waszych gości. W końcu, kto by pomyślał, że tak zwykłe składniki mogą stworzyć coś tak wyjątkowego? Przekonajcie się sami, przygotowując delikatną potrawkę z kurczaka z cytryną i koperkiem.
admin
Składniki:
- 3 spore podudzia z kurczaka
- włoszczyzna
- 1-2 łyżki stołowej śmietany do sosów lub 18%
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka stołowa masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki stołowe oleju
- bulion sok wyciśnięty z 1 cytryny
- sól, pieprz do smaku
- pęczek koperku
Delikatna potrawka z kurczaka z cytryną i koperkiem – jak zrobić?
- Umyć mięso w zimnej wodzie, umyć włoszczyznę i oczyścić z niepotrzebnych części.
- Mięso zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu,zebrać szumowiny. Następnie dodać przygotowaną włoszczyznę i dalej gotować najmniej 1,5 godziny. Na koniec posolić do smaku. I tak mamy już bulion i ugotowanego kurczaka.
- Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze części, pozbawić skóry.
- Cebulę drobno poszatkować w kosteczkę i poddusić do miękkości na oleju.
- Do cebuli dodać pokrojone mięso z kurczaka podusić chwilę i podlać bulionem, tak aby ilość płynu była powyżej mięsa ok 2 cm.
- Dodać masło i sok z cytryny oraz pokrojoną w plasterki marchewkę.
- Całość dusić ok 10-15 minut.
- Jeśli całość jest zbyt rzadka zaprawić mąką.
- Dodać śmietanę i koperek lub inne lubiane zielone dodatki.
- Wymieszać i podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami, makaronem,…
Delikatna potrawka z kurczaka z cytryną i koperkiem – dodatkowe informacje
Czas przygotowania potrawy będzie krótszy, jeśli skorzystamy z kostki bulionowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dekoracja ciasteczek masą cukrową z pianek
Następny przepis: Delikatna duszona marchewka do obiadu