DEKORACJA – ŁABĘDŹ WYCIĘTY Z JABŁKA
Ten wyjątkowy przepis na dekorację w postaci łabędzia z jabłka to świetny sposób na ozdobienie stołu podczas eleganckiego przyjęcia lub romantycznej kolacji. Wydawać by się mogło, że wykonanie takiej kompozycji jest trudne, ale z naszymi wskazówkami każdy może z powodzeniem stworzyć swój własny, mały, jadalny arcydzieło. Atrakcyjny wygląd łabędzia z jabłka, łączy w sobie elegancję i prostotę, a delikatny smak jabłka stanowi idealną przekąskę lub dodatek do deserów. Udekoruj swój stół tą wyjątkową dekoracją i zaskocz swoich gości.
admin
Składniki:
- Jabłko
- Ostry nożyk
Dekoracja – łabędź wycięty z jabłka – jak zrobić?
- Wyciąć podany na zdjęciu kształt z jabłka. Odciąć gruby plaster jabłka, odłożyć go na bok, bo posłuży nam do wycięcia szyi i głowy. Odciąć z boku jabłka pod kątem prostym dwie części, z których wytniemy skrzydła.
- Wyciąć skrzydła z przygotowanych wcześniej dwóch części jabłka, dokonując czterech obustronnych cięć pod kątem prostym. Ułożyć z wykonanych płatków skrzydła.
- Z odciętego plastra jabłka wyciąć szyję z głową i osadzić w jabłku za pomocą połowy wykałaczki (jak na zdjęciu). Ułożyć wykonane skrzydła w uprzednio wycięte miejsca.
DEKORACJA – ŁABĘDŹ WYCIĘTY Z JABŁKA – dodatkowe informacje
Dobrze jest wybrać jabłko w ciemnym kolorze, bo będzie widoczny kontrast kształtów.
Żeby dekoracja nie ściemniała, należy skropić ją sokiem cytrynowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Daquas
Następny przepis: lukier królewski do dekoracji pierniczków