Dekoracja ciasteczek masą cukrową z pianek

Dekoracja ciasteczek masą cukrową z pianek

Nasz przepis na dekorację ciasteczek masą cukrową z pianek zaskoczy wszystkich zaproszonych na twoje przyjęcie. Ta niecodzienna metoda dekoracji zmieni twoje domowe wypieki w prawdziwe dzieła sztuki. Pyszne ciasteczka, kuszące swoim słodkim smakiem, otrzymają nowe, kolorowe oblicze dzięki piankom. Wypróbuj ten przepis na cieszące oczy i podniebienie ciasteczka. Nie tylko dzieci, ale też dorośli nie będą mogli im się oprzeć. Stwórz własne małe cukiernicze arcydzieła – przekonaj się, jak łatwo można dodać domowym wypiekom niepowtarzalnego charakteru. Dobierz swoje ulubione kolory i wzory, a dekoracja ciasteczek stanie się prawdziwą zabawą!

Składniki:

  • Masa cukrowa
  • 450 g białych pianek marshmallows
  • 1 kg cukru pudru
  • 5 łyżek wody
  • odrobina czerwonego barwnika
  • 1 łyżka masła

Dekoracja ciasteczek masą cukrową z pianek – jak zrobić?

  1. 1.
    Pianki włożyć do szklanego naczynia, polać 2 łyżkami wody i podgrzać w mikrofali przez 2.5 minuty. Co 30 sekund otwierać kuchenkę i mieszać masę aż do uzyskania gładkiej i płynnej konsystencji. Jeśli trzeba, to przedłużyć czas rozpuszczania pianek.
    Miskę miksera i mieszadło, u mnie hak, wysmarować masłem, aby masa się nie przyklejała.
    Do miski miksera włożyć płynne pianki, dodać połowę cukru pudru i miksować na wolnych obrotach.
    Kiedy składniki połączą się, dodać 2-3 łyżki wody i resztę cukru nadal miksując.
  2. 2.
    Powstała masa ma być gęsta i zwarta o konsystencji plasteliny. Jeśli jest zbyt twarda, dodać kolejną łyżkę wody.
    Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać czerwony barwnik, aby uzyskać różowy kolor.
    Gotowe masy cukrowe włożyć do woreczka foliowego i poczekać, aż ostygną.
  3. 3.
    Odrywać kawałki masy i rozwałkować podsypując cukrem pudrem. Nieużywana masa ma być zawsze w woreczku, aby nie wysychała. Masa jest plastyczna przez kilka dni.
    Z foremek, którymi wycinane były pierniczki, wyciąć takie same wzory i naklejać na ciastka smarując pędzelkiem zwilżonym wodą.
    Z reszty masy wycinać lub lepić dekoracje według uznania i również kleić je na wodę.

Dekoracja ciasteczek masą cukrową z pianek – dodatkowe informacje

Serduszka zostały zapakowane w celofan zawiązany wstążeczką. Wielkość ich to ok. 8 cm na wysokość. Zamiast barwnika czerwonego można użyć różowych pianek i z połowy porcji zrobić masę różową, a z drugiej połowy białą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Daquas
Następny przepis: lukier królewski do dekoracji pierniczków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode