Dekoracja ciasteczek masą cukrową z pianek
Nasz przepis na dekorację ciasteczek masą cukrową z pianek zaskoczy wszystkich zaproszonych na twoje przyjęcie. Ta niecodzienna metoda dekoracji zmieni twoje domowe wypieki w prawdziwe dzieła sztuki. Pyszne ciasteczka, kuszące swoim słodkim smakiem, otrzymają nowe, kolorowe oblicze dzięki piankom. Wypróbuj ten przepis na cieszące oczy i podniebienie ciasteczka. Nie tylko dzieci, ale też dorośli nie będą mogli im się oprzeć. Stwórz własne małe cukiernicze arcydzieła – przekonaj się, jak łatwo można dodać domowym wypiekom niepowtarzalnego charakteru. Dobierz swoje ulubione kolory i wzory, a dekoracja ciasteczek stanie się prawdziwą zabawą!
admin
Składniki:
- Masa cukrowa
- 450 g białych pianek marshmallows
- 1 kg cukru pudru
- 5 łyżek wody
- odrobina czerwonego barwnika
- 1 łyżka masła
Dekoracja ciasteczek masą cukrową z pianek – jak zrobić?
-
1.
Pianki włożyć do szklanego naczynia, polać 2 łyżkami wody i podgrzać w mikrofali przez 2.5 minuty. Co 30 sekund otwierać kuchenkę i mieszać masę aż do uzyskania gładkiej i płynnej konsystencji. Jeśli trzeba, to przedłużyć czas rozpuszczania pianek.
Miskę miksera i mieszadło, u mnie hak, wysmarować masłem, aby masa się nie przyklejała.
Do miski miksera włożyć płynne pianki, dodać połowę cukru pudru i miksować na wolnych obrotach.
Kiedy składniki połączą się, dodać 2-3 łyżki wody i resztę cukru nadal miksując. -
2.
Powstała masa ma być gęsta i zwarta o konsystencji plasteliny. Jeśli jest zbyt twarda, dodać kolejną łyżkę wody.
Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać czerwony barwnik, aby uzyskać różowy kolor.
Gotowe masy cukrowe włożyć do woreczka foliowego i poczekać, aż ostygną. -
3.
Odrywać kawałki masy i rozwałkować podsypując cukrem pudrem. Nieużywana masa ma być zawsze w woreczku, aby nie wysychała. Masa jest plastyczna przez kilka dni.
Z foremek, którymi wycinane były pierniczki, wyciąć takie same wzory i naklejać na ciastka smarując pędzelkiem zwilżonym wodą.
Z reszty masy wycinać lub lepić dekoracje według uznania i również kleić je na wodę.
Dekoracja ciasteczek masą cukrową z pianek – dodatkowe informacje
Serduszka zostały zapakowane w celofan zawiązany wstążeczką. Wielkość ich to ok. 8 cm na wysokość. Zamiast barwnika czerwonego można użyć różowych pianek i z połowy porcji zrobić masę różową, a z drugiej połowy białą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Daquas
Następny przepis: lukier królewski do dekoracji pierniczków