Dakłas a’la Sowa
Składniki:
- beza:
- 6 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki cukru pudru
- krem:
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g masy kajmakowej z puszki
- pół szklanki orzechów włoskich
- 10 fig
- kakao do posypania
Dakłas a’la sowa – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
BEZA:
Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na papierze do pieczenia odrysowujemy (od tortownicy lub talerza) dwa koła o średnicy 22-25 cm. Układamy papier na blasze do pieczenia (jeśli nie zmieszczą się na jednym poziomie, można upiec na dwóch – polecam wtedy włączyć termoobieg). Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodajemy po jednej łyżce obu rodzajów cukru.Białka powinny być błyszczące. Dzielimy masę na dwie części i rozsmarowujemy na papierze tak, aby pokrywały się z narysowanymi kołami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 130-140°C. Pieczemy ok 90 minut, do momentu aż beza lekko się zarumieni i dobrze wysuszy w środku. Po upieczeniu pozostawiamy blaty do całkowitego wystudzenia.
-
Orzechy siekamy na drobniejsze części, figi kroimy na cieniutkie plasterki. Do jednej miski wkładamy mascarpone z masą karmelową i mieszamy łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietanę. Obie masy delikatnie łączymy łyżką (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie!). Na koniec wsypujemy posiekane bakalie. Krem chowamy do lodówki. Gdy blaty będą gotowe, na jednym krążku bezy rozprowadzamy krem i przykrywamy drugim krążkiem. Całość posypujemy kakao. Schładzamy.
Słowa kluczowe: dakłas sowa przepis, tort daquas sowa, dacquoise sowa, tort dakłas sowa cena, tort dacquoise sowa, tort dakłas sowa, daquas sowa, dakłas sowa
Dakłas a’la Sowa – dodatkowe informacje
Latem dakłas sowa lubię przygotować dzień wcześniej żeby spoko nie wystygła, teraz zimą można ją szybciutko schłodzić na parapecie;P
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Daktylowiec
Następny przepis: Daktylowe ciasto z karmelową polewą