Dacquoise (dakłas)
Przedstawiamy wyjątkowy przepis na francuskie ciasto Dacquoise, które podbija serca smakoszy na całym świecie. Jego nazwa pochodzi od miasta Dax na południu Francji i jest symbolem elegancji francuskiej kuchni. Ciasto to składa się głównie z bezy migdałowej, delikatnego kremu masłanego i chrupiących orzechów. Nie jest to proste ciasto do wykonania, ale efekt końcowy jest zaskakujący: słodkość bezy doskonale łączy się z kremową konsystencją, a chrupiące orzechy dodają ciastu niepowtarzalnego charakteru. Przygotuj się na prawdziwą francuską przygodę kulinarną. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na dakłas.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Daktylowo-orzechowe Dacquoise
- 6 białek
- 300g cukru granulowanego
- 2 łyżki cukru trzcinowego naturalnego (Demerara)
- 1 łyżeczka domowego octu winnego z jabłek
- garść orzechów laskowych lub włoskich
- garść daktyli
- szczypta soli
- Krem śmietanowo-karmelowy
- 250g serka mascarpone
- 6 łyżek masy kajmakowej, może być z puszki
- 250ml śmietany kremówki
- garść orzechów
Dacquoise (dakłas) – jak zrobić?
-
1.
Białka ubić z solą i cukrem dodając ocet na sztywną, błyszczącą masę. Dodać posiekane orzechy i daktyle, delikatnie wymieszać. Orzechy można uprażyć smak będzie ciekawszy. Z papieru do pieczenia wyciąć 2 krążki, średnica 22cm, przepędzlować oliwą i wyłożyć masę białkową. Można piec w formach tortowych wyłożonych papierem. Piec w temp.170stop.przez 5min ,a następnie zmniejszyć temp. do 140stop.i piec 90min. Pozostawić w piecu do całkowitego wystudzenia. -
2.
Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Dorzucić posiekane orzechy. Krążki przełożyć masą, wierzch posypać kawą. Smak i rodzaj kremu można dostosować do własnych upodobań i wtedy na pewno będziemy w „siódmym niebie”! Do masy białkowej możemy dodać posiekane migdały i orzechy lub tylko migdały. Wybór należy do nas. Namawiam do pieczenia „dakłasów”, jest naprawdę proste i nie tak drogie jak w cukierniach!
Dacquoise (dakłas) – dodatkowe informacje
Bazą jest mieszanina białek, cukru, migdałów, orzechów i daktyli. Po upieczeniu przekłada się kremem maślano-śmietanowym i podaje schłodzone z owocami. Szczególną formą dacquoise jest Marjolaine, długie, prostokątne ciasto z masą czekoladową.