Czysty biały barszcz

Czysty biały barszcz

Czysty biały barszcz to oryginalna, mniej znana odmiana tradycyjnej zupy świątecznej, uznawanej za jedno z najbardziej charakterystycznych dań polskiej kuchni. Wyróżnia się swoją jasną, prawie świetlistą barwą i delikatnym, lekko kwaskowatym smakiem. Ta prostota jest też jej największą zaletą – barszcz biały czysty to esencja prostych, ale wyszukanych smaków, które pochodzą tak naprawdę tylko z użytych składników. Jest to zupa, która idealnie pasuje zarówno na uroczysty obiad, jak i na codzienny posiłek. Zaznaczmy więc nasze kalendarze i przygotujmy się do uwarzenia czegoś ekstra – czystego białego barszczu.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 6 kawałków wiejskiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 1 płaska łyżka soli, pieprz
  • 1/2 butelki zakwasu do barszczu
  • 6 jajek
  • 6 łyżeczek chrzanu

Czysty biały barszcz – jak zrobić?

  1. Zagotować wodę z obraną i przekrojoną cebulą, związanym nitką pęczkiem kopru i kiełbasą, i gotować ok. 10 minut.

    W tym czasie ugotować jajka na twardo.

    Do barszczu dodać zakwas, przyprawić do smaku.

    Wyjąć koperek i cebulę.

    Podawać z kawałkiem kiełbasy, jajkiem i chrzanem.

Czysty biały barszcz – dodatkowe informacje

Ta ilość barszczu wystarcza dla 6 osób. Kiełbasę można pokroić na talarki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dacquoise (dakłas)
Następny przepis: Daktyle w boczku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode