CZOSNKOWY MAJONEZ JOGURTOWY.
Czosnkowy majonez jogurtowy to doskonały i zdrowy dodatek do wielu potraw. Stworzony z naturalnego jogurtu w miejsce tradycyjnego majonezu, jest mniej kaloryczny, a jednocześnie zachowuje kremową konsystencję i intensywny smak. Wyróżnia się delikatna nutą czosnku, która dodaje mu wyrazistości i podkreśla smak podawanych dań. Ten dietetyczny majonez, dzięki wykorzystaniu jogurtu naturalnego, jest lekki i nie obciąża żołądka. Stanowi interesującą alternatywę dla tradycyjnego majonezu, i jest doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy dbają o linię, ale nie chcą rezygnować z ulubionych dodatków.
admin
Składniki:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 150g jogurtu naturalnego
- 200g naturalnego serka twarogowego **
- łyżka czubata musztardy sarepskiej
- 3 – 4 przetarte przez praskę ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Czosnkowy „majonez” jogurtowy – jak zrobić?
-
1.
Olej wraz z jogurtem i serkiem miksujemy 5-7 minut na pełnych obrotach. Następnie dodajemy musztardę oraz czosnek.
-
2.
Ponownie miksujemy około 2 minuty. Na końcu ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
-
3.
„Majonez” ten można przechowywać do 2 tygodni w lodówce, w słoiczku.
CZOSNKOWY MAJONEZ JOGURTOWY – dodatkowe informacje
Składniki na słoik 250 ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CZOSNKOWO-SEROWE KANAPKI – wykwintne
Następny przepis: CZYSTA ZUPA Z OKONI