CZOSNKOWY MAJONEZ JOGURTOWY.

CZOSNKOWY MAJONEZ JOGURTOWY.

Czosnkowy majonez jogurtowy to doskonały i zdrowy dodatek do wielu potraw. Stworzony z naturalnego jogurtu w miejsce tradycyjnego majonezu, jest mniej kaloryczny, a jednocześnie zachowuje kremową konsystencję i intensywny smak. Wyróżnia się delikatna nutą czosnku, która dodaje mu wyrazistości i podkreśla smak podawanych dań. Ten dietetyczny majonez, dzięki wykorzystaniu jogurtu naturalnego, jest lekki i nie obciąża żołądka. Stanowi interesującą alternatywę dla tradycyjnego majonezu, i jest doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy dbają o linię, ale nie chcą rezygnować z ulubionych dodatków.

Składniki:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 200g naturalnego serka twarogowego **
  • łyżka czubata musztardy sarepskiej
  • 3 – 4 przetarte przez praskę ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Czosnkowy „majonez” jogurtowy – jak zrobić?

  1. 1.

    Olej wraz z jogurtem i serkiem miksujemy 5-7 minut na pełnych obrotach. Następnie dodajemy musztardę oraz czosnek.

  2. 2.

    Ponownie miksujemy około 2 minuty. Na końcu ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  3. 3.

    „Majonez” ten można przechowywać do 2 tygodni w lodówce, w słoiczku.

CZOSNKOWY MAJONEZ JOGURTOWY – dodatkowe informacje

Składniki na słoik 250 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CZOSNKOWO-SEROWE KANAPKI – wykwintne
Następny przepis: CZYSTA ZUPA Z OKONI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode