Czosnkowe ziemniaczki z imbirem i pieprzem cytrynowym
Czosnkowe ziemniaczki z imbirem i pieprzem cytrynowym to prosta, ale niebywale wyrazista propozycja dla każdego miłośnika rozgrzewających, pikantnych potraw. Te niezwykłe ziemniaki są doskonałym połączeniem prostoty z eksotycznym smakiem, który pochodzi od wyjątkowego połączenia ziół i przypraw. Imbir dodaje potrawie lekko pikantnego smaku, a czosnek daje charakterystyczny, intensywny aromat, który będzie kusił nawet najbardziej wybredne podniebienia. Finalne akcenty: odrobinę ostrości dodaje pieprz cytrynowy, a całość dopełnia soczysta cytryna. Ta danie będzie świetnym dodatkiem do mięsa lub ryb, a także doskonałym pomysłem na wegetariańską przekąskę.
admin
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Czosnkowe ziemniaczki z imbirem i pieprzem cytrynowym – jak zrobić?
- Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w „łódeczki” i suszymy.
- Do głębokiej miski wlewamy olej i dokładnie mieszamy go z imbirem, czosnkiem i pieprzem. Wrzucamy ziemniaczki i dokładnie łączymy z marynatą.
- Ziemniaczki wykładamy na formę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy około godziny w 200 stopniach.
Czosnkowe ziemniaczki z imbirem i pieprzem cytrynowym – dodatkowe informacje
-Ziemniaczki spokojnie można upiec w starym prodziżu bez regulacji temperatury. Pieczemy je wtedy tak samo jak w piekarniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czosnkowa zupa krem
Następny przepis: CZOSNKOWO-SEROWE KANAPKI – wykwintne