Czosnkowa karkówka na zimno

Czosnkowa karkówka na zimno

Czosnkowa karkówka na zimno to niebywale aromatyczna i sycąca propozycja na zimne dni. Idealna na imprezy, spotkania rodzinne czy też jako dodatek do kanapek. Znakomicie łączy w sobie intensywny smak czosnku z delikatnym aromatem mięsa, co sprawia, że jest niezwykle pociągająca dla miłośników mocnych i wyrazistych smaków. Prosty zestaw składników sprawia, że ten przepis jest łatwy do zrealizowania nawet dla początkujących kucharzy, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego, kto skosztuje tego smacznego dania. Karczek na zimno to także świetna propozycja na sylwestra lub inne specjalne okazje.

Składniki:

  • 70 dekagramów chudej karkówki
  • 1 mała główka czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy egejskiej do mięs
  • 1 płaska łyżeczka cząbru
  • 1 rękaw do pieczenia

Czosnkowa karkówka na zimno – jak zrobić?

  1. Mięso należy oczyścić, umyć i zamarynować dzień wcześniej tak by całą noc przeleżało w przyprawach. Czosnek obieramy, połowę zgniatamy w prasce. Mięso przekładamy do pojemnika, który możemy szczelnie zamknąć i nacieramy dokładnie tłuszczem, a następnie wcieramy zgnieciony czosnek z każdej strony. Posypujemy zmieszanymi ze sobą przyprawami, również od spodu. Do pojemnika dodajemy listki laurowe, ziela angielskie oraz pozostałe ząbki czosnku- lekko zgniecione nożem. Tak zamarynowane mięso odkładamy na ok 20 godzin do lodówki, przewracając je co jakiś czas w naczyniu, by góra zbyt nie wyschła.
  2. Kolejnego dnia karkówkę wraz z tłuszczykiem i pozostałymi przyprawami przekładamy do rękawa, mocno związujemy i wstawiamy do zimnego piekarnika ustawiając temp. 170 st C. Pieczemy ok 2 godzin. Rękaw rozcinamy dopiero po wyjęciu mięsa z piekarnika. Karkówkę studzimy, a następnie odkładamy do lodówki na ok 2 godzinki. Podajemy z ulubioną sałatką lub jako dodatek do chleba.

Czosnkowa karkówka na zimno – dodatkowe informacje

Wędlina zachowa dłużej świeżość jeśli po upieczeniu będziemy ją trzymać nadal w zamkniętym pojemniku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czosnek pieczony
Następny przepis: Czosnkowa zupa krem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode