Czerwone porzeczki w syropie na zimę
Zima to idealna pora na ciepłe herbaty, grzane wina i inne rozgrzewające napoje, do których doskonale pasują czerwone porzeczki w syropie. Stanowią one smaczną, zdrową i pełną witamin alternatywę dla typowych dodatków. Przygotowanie porzeczek na zimę to również świetny sposób na wykorzystanie letnich zbiorów i zaskoczenie gości niezwykłym, domowym smakiem. Czerwona porzeczka w syropie to doskonałe przetwory na zimę – są nie tylko zdrowe, ale także idealnie komponują się z deserami, a zarazem dodadzą wykwintnej nuty do różnych potraw. Wprowadź swój dom w zimowy nastrój, serwując te niezwykle orzeźwiające, pełne smaku przysmaki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg świeżych czerwonych porzeczek
- cukier
- wrząca woda
Czerwone porzeczki w syropie na zimę – jak zrobić?
- Porzeczki zrywamy, myjemy, a następnie pozbawiamy szypułek, przygotowujemy słoiki.
- Czerwone porzeczki przekładamy do słoików mniej więcej na 1/2 – 3/4 wysokości słoika.
- Do każdego słoika wsypujemy 5 pełnych łyżek cukru.
- Nastawiamy wodę w czajniku i wrzątek stopniowo wlewamy do każdego ze słoika, tak aby był pełny (porzeczki w słoiku można lekko zamieszać aby cukier się rozpuścił).
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.
Czerwone porzeczki w syropie na zimę – dodatkowe informacje
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czerwone porzeczki w syropie
Następny przepis: Czeski knedel z gulaszem