Czerwone korale - ciasto z porzeczkami

Czerwone korale – ciasto z porzeczkami

„Czerwone Korale” to ciasto z porzeczkami, które swoją nazwą i wyglądem zdobi każde letnie przyjęcie. Te soczyste czerwone porzeczki, ukryte w miękkim cieście, są niczym drobne koraliki, które dodają wyjątkowego uroku. Smak tego ciasta to łączenie słodkości ciasta z lekką kwaskowatością czerwonych porzeczek – wspaniałe połączenie, które z pewnością skradnie Twoje podniebienie. Idealny pomysł na wykorzystanie letnich owoców do stworzenia niezapomnianego deseru. Przygotowanie tego ciasta to prawdziwa przyjemność, a jego smak jest prawdziwym letnim przysmakiem. Niezależnie od okazji, „Czerwone Korale” zawsze będą dobrym wyborem!

Składniki:

  • ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru
    5 żółtek
  • na wierzch jednego ciasta:
    400 g czerwonej porzeczki
    4 czubate łyżki cukru
    3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • masa:
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    200 g masła
    8 kostek gorzkiej czekolady

Czerwone korale – ciasto z porzeczkami – jak zrobić?

  1. ciasto:

    Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać masło i żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części. Wyłożyć do 2 jednakowych foremek o wymiarach 32×21 cm, wyrównać. Jedną część wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.

  2. wierzch ciasta:

    Do miski wsypać czerwoną porzeczkę, cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać łyżką. Przygotowane owoce wyłożyć na drugą część wyłożonego do formy surowego ciasta, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.

  3. 3.

    Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować. Do miski wlać pozostałe 1/2 szklanki mleka, wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dobrze wymieszać, wlać na gorące mleko, cały czas przy tym mieszając. Doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia, ok. pół minuty. Całkowicie ostudzić. Do miski wyłożyć masło, miksować dodając po łyżce budyniu aż do jego całkowitego wkręcenia. Czekoladę drobno posiekać, wsypać do masy, wymieszać łyżką. Na blat ciasta bez porzeczek wyłożyć całą masę, wyrównać, przyłożyć blatem z porzeczkami, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Najlepsze na drugi dzień.

Czerwone korale – ciasto z porzeczkami – dodatkowe informacje

Do ciasta można użyć mrożonych porzeczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czerwona kapusta zasmażana ze śmietaną
Następny przepis: Czerwone porzeczki w syropie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode