Czerwone korale – ciasto z porzeczkami
Składniki:
- ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
5 żółtek - na wierzch jednego ciasta:
400 g czerwonej porzeczki
4 czubate łyżki cukru
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - masa:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masła
8 kostek gorzkiej czekolady
Czerwone korale – ciasto z porzeczkami – jak zrobić?
-
ciasto:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać masło i żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części. Wyłożyć do 2 jednakowych foremek o wymiarach 32×21 cm, wyrównać. Jedną część wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.
-
wierzch ciasta:
Do miski wsypać czerwoną porzeczkę, cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać łyżką. Przygotowane owoce wyłożyć na drugą część wyłożonego do formy surowego ciasta, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.
-
3.
Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować. Do miski wlać pozostałe 1/2 szklanki mleka, wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dobrze wymieszać, wlać na gorące mleko, cały czas przy tym mieszając. Doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia, ok. pół minuty. Całkowicie ostudzić. Do miski wyłożyć masło, miksować dodając po łyżce budyniu aż do jego całkowitego wkręcenia. Czekoladę drobno posiekać, wsypać do masy, wymieszać łyżką. Na blat ciasta bez porzeczek wyłożyć całą masę, wyrównać, przyłożyć blatem z porzeczkami, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Najlepsze na drugi dzień.
Czerwone korale – ciasto z porzeczkami – dodatkowe informacje
Do ciasta można użyć mrożonych porzeczek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czerwona kapusta zasmażana ze śmietaną
Następny przepis: Czerwone porzeczki w syropie