Czerwona kapusta zasmażana ze śmietaną
Pragnienie smaku znad Wisły? Nasza propozycja to niezwykle aromatyczna i pełna smaku czerwona kapusta zasmażana na śmietanie. To popularne danie kuchni staropolskiej, które zadowoli podniebienie każdego smakosza. Zaskakująca galaretka z sosu, chrupiąca kapusta i gładka śmietana tworzą połączenie, które zarazem zaskakuje, jak i zachwyca. Serwując to danie swojej rodzinie czy znajomym, możesz być pewien powodzenia. Chociaż składniki są proste, to efekt końcowy jest zaskakujący. Każda porcja czerwonej kapusty zasmażanej ze śmietaną to prawdziwa ucztuj dla kubków smakowych, zapewniająca niezapomniane doznania kulinarne. Spróbuj sam i przekonaj się o tym.
admin
Składniki:
- – mała główka czerwonej kapusty (około 500 g)
- – 1 cebula czerwona
- – 1,5 szklanki bulionu
- – 3 łyżki gęstej śmietany
- – listek laurowy
- – ziele angielskie
- – sok z cytryny
- – plaster masła
- – cukier brzozowy
- – sól i pieprz
Czerwona kapusta zasmażana ze śmietaną – jak zrobić?
- Czerwoną cebulkę kroimy w kostkę, szklimy ją na maśle, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, skrapiamy ją sokiem z cytryny i wszystko chwilę razem przesmażamy.
- Zawartość rondelka zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie i dusimy wszystko do momentu, aż kapustka odpowiednio zmięknie, a bulion odparuje.
- Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy całość odrobiną cukru, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Życzę smacznego! 🙂
Czerwona kapusta zasmażana ze śmietaną – dodatkowe informacje
* W wersji mięsnej, wystarczy, że na samym początku przygotowań przesmażymy kawałki kiełbasy z cebulką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czerwona kapusta
Następny przepis: Czerwone korale - ciasto z porzeczkami