Czerwona fasola duszona z wołowiną (Chili con carne)
Oprócz tych tradycyjnych dań kuchni polskiej, warto poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i wypróbować coś nowego. Dzisiejszy przepis jest dedykowany miłośnikom mięsno-warzywnych potraw z odrobiną pikantności. Czerwona fasola duszona z wołowiną, czyli popularne „Chili con carne” to propozycja na aromatyczne danie, które z pewnością dostarczy energii na cały dzień. Ta znana na całym świecie potrawa swoje korzenie ma w kuchni meksykańskiej i texańskiej. Jej główne składniki to czerwona fasola oraz wołowina, które idealnie komponują się ze sobą tworząc niesamowite połączenie smaków. To świetna alternatywa dla naszej rodzimej fasolki po bretońsku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 cebule
- Ok. 0,5 l bulionu (może być z kostki)
- Kminek, oregano, słodka i ostra papryka, pieprz caynne, tabasco
- Oliwa
Czerwona fasola duszona z wołowiną (chili con carne) – jak zrobić?
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej pokrojoną cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Chwilę smażymy, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy na patelnię pokrojone pomidory wraz z zalewą oraz bulion (tak by przykrył mięso). Doprawiamy przyprawami do smaku. Dusimy na małym ogniu 20 min.
- Fasole i kukurydzę odsączamy z zalewy, dodajemy do całości i gotujemy następne 5 min. delikatnie mieszając.
Sposób przygotowania fasoli chili jest prosty. Wystarczy postępować zgodnie z powyższymi krokami, a otrzymamy pyszne danie fasolowe z wołowiną.
Czerwona fasola duszona z wołowiną (Chili con carne) – dodatkowe informacje
Tradycyjne chili con carne powinno być bardziej zredukowane. Ja dolewam więcej bulionu, bo najbardziej smakuje nam z chlebkiem, można zamoczyć go w sosie 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekośliwka - krem / dżem śliwkowy z czekoladą
Następny przepis: Czerwona kapusta