Czekoladowe niebo
Zapraszamy do degustacji wykwintnej, pewnej nieziemskiej uczty zwaną czekoladowym niebem. To więcej niż deser. To doświadczenie, które zachwyca, począwszy od jego bogatej i gładkiej tekstury, poprzez rozpływającego się w ustach kremu czekoladowego do subtelnej słodyczy dodatków, które stanowią doskonałe dopełnienie całości. Składniki tego przepisu to synonimy jakości i różnorodności, łączą w sobie każdy element, który sprawia, że czekoladowe dania są tak lubiane na całym świecie. Czekoladowe niebo to prawdziwy dar dla wszystkich miłośników czekolady, jest to uczta, która w pełni zaspokaja ducha czekoladowego smakosza.
admin
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady lub deserowej
- 3 łyżki stołowej wody
- stołowa brandy 3 łyżki
- szczypta soli
- opcjonalnie chili
- cynamon 1 łyżka
- 4 żółtka
- 4 białka
- masło 3 łyżki
- cukier 3 łyżki
- przyprawa korzenna (dodajemy według upodobania jak ma być gęsty mus)
Czekoladowe niebo – jak zrobić?
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy brandy, przyprawę, cynamon, opcjonalnie chili. Zestawiamy z gazu. Dodajemy masło i po jednym żółtku, energicznie mieszając.
- Białka ubijamy na pienistą masę ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy masę czekoladową. Mieszamy delikatnie masę, tak aby połączyła się z bitą śmietaną.
- Rozkładamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny lub całą noc.
- Robimy czekoladową polewę. Najlepiej użyć do niej śmietany niż mleko. Mus polewamy słodzoną polewą czekoladową, by mus nie roztopił się. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny lub mniej.
- Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, wkładamy czekoladową rurkę lub waniliową, posypujemy kokosem lub kolorową posypką i orzechami.
Czekoladowe niebo – dodatkowe informacje
Możemy udekorować według własnego upodobania. Zaś jeśli chcemy gęstszy mus dodajemy więcej do niego przyprawy korzennej. Ja zrobiłam nieco rzadki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowe naleśniki z serem i grantem
Następny przepis: Czekoladowe pierniki