Czekoladowe ciasto z ananasem

Czekoladowe ciasto z ananasem

Czekoladowe ciasto z ananasem to niebanalne połączenie smaków, które z pewnością zachwyci każdego łasucha. Idealnie wilgotne ciasto, dzięki sosowi użytemu w przepisie, zaskakuje delikatną kwasowością ananasa, która świetnie komponuje się z głębokim smakiem kakao. To perfekcyjne rozwiązanie dla tych, którzy szukają oryginalnych deserów do podania na koniec rodzinnej kolacji lub jako gwiazda deserowego bufetu podczas przyjęcia. To również niesamowita gratka dla wszystkich pasjonatów czekoladowych wypieków, którzy chcą poszerzyć swoje kulinarne horyzonty o nowe, nieoczywiste kombinacje. Przygotowanie tego ciasta to prawdziwa przyjemność, a efekt końcowy z pewnością przekroczy twoje oczekiwania.

Składniki:

  • 150g masło
  • 125g cukier puder
  • 100g mąka
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 krople olejku cytrynowego
  • Oraz
  • 300ml śmietanka 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 3 płaskie łyżeczki cukier puder
  • puszka ananasa

Czekoladowe ciasto z ananasem – jak zrobić?

  1. Margarynę ucieramy, aż stanie się biała. Dodajemy kolejno składniki, każdy dokładnie miksujemy (lub ucieramy w makutrze), zanim dodamy następny: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, jajka i olejek cytrynowy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
  2. Ananasy odsączamy z syropu, kroimy w kostkę.
  3. Śmietankę miksujemy 2-3 minuty, aż stanie się gęstsza. Dosypujemy cukier puder i śmietan-fix. Chwilę miksujemy. Do śmietanki dodajemy połowę ananasów.
  4. Śmietankę wykładamy na ciasto. Na wierzch wykładamy drugą połowę ananasów.

Słowa kluczowe: ciasto czekoladowe z ananasem

Czekoladowe ciasto z ananasem – dodatkowe informacje

AD1 Ciasto możemy posypać startą czekoladą (najlepiej gorzką, ze względu na słodką śmietankę).

AD2 Jeśli kawałki ananasa są zbyt wilgotne, możemy wyłożyć je na ręcznik papierowy, aby zetrzeć z owoców nadmiar soku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CZEKOLADOWE CIASTO NUTELLA
Następny przepis: Czekoladowe ciasto z musem gruszkowym i delikatną pianką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode