Czekoladowe ciasto jabłkowo- bananowe

Czekoladowe ciasto jabłkowo- bananowe

Czy jest coś lepszego niż połączenie czekolady, jabłek i bananów w jednym przepisie? Pewnie nie, dlatego dziś pragniemy podzielić się z Wami przepisem na wyjątkowe czekoladowe ciasto jabłkowo-bananowe. To propozycja idealna na chłodne, jesienne popołudnie z filiżanką gorącej kawy. Ciasto składa się z puszystej czekoladowej bazy, słodko-kwaśnej warstwy jabłkowej i soczystych kawałków banana. Z pewnością zaskoczy Was swoją niecodzienną kombinacją smaków i spodoba się wszystkim domownikom, zarówno miłośnikom tradycyjnych ciast, jak i poszukiwaczom nowych smaków. Zapewniamy, że przygotowanie tego ciasta to sama przyjemność!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jabłka
  • 2 banany
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki kakao
  • tabliczka czekolady
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Cukier puder

Czekoladowe ciasto jabłkowo-bananowe – jak zrobić?

  1. Owoce obieramy i kroimy na małe kawałki. Czekoladę kroimy w kwadraciki. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę proszek do pieczenia, mleko, kakao, cynamon. Całość miksujemy. Następnie dodajemy owoce, czekoladę i na końcu sodę. Mieszamy łyżką i przekładamy do formy wyścielonej papierem. Pieczemy 50-60 minut w 180°C. Posypujemy cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: ciasto czekoladowo jabłkowe, ciasto jabłkowo bananowe

Czekoladowe ciasto jabłkowo-bananowe – dodatkowe informacje

Sodę oczyszczoną dodajemy na koniec i od razu wstawiamy do pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia
Następny przepis: czekoladowe ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode