Czekoladowe ciasto jabłkowo- bananowe
Czy jest coś lepszego niż połączenie czekolady, jabłek i bananów w jednym przepisie? Pewnie nie, dlatego dziś pragniemy podzielić się z Wami przepisem na wyjątkowe czekoladowe ciasto jabłkowo-bananowe. To propozycja idealna na chłodne, jesienne popołudnie z filiżanką gorącej kawy. Ciasto składa się z puszystej czekoladowej bazy, słodko-kwaśnej warstwy jabłkowej i soczystych kawałków banana. Z pewnością zaskoczy Was swoją niecodzienną kombinacją smaków i spodoba się wszystkim domownikom, zarówno miłośnikom tradycyjnych ciast, jak i poszukiwaczom nowych smaków. Zapewniamy, że przygotowanie tego ciasta to sama przyjemność!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jabłka
- 2 banany
- pół szklanki mleka
- pół szklanki kakao
- tabliczka czekolady
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Cukier puder
Czekoladowe ciasto jabłkowo-bananowe – jak zrobić?
- Owoce obieramy i kroimy na małe kawałki. Czekoladę kroimy w kwadraciki. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę proszek do pieczenia, mleko, kakao, cynamon. Całość miksujemy. Następnie dodajemy owoce, czekoladę i na końcu sodę. Mieszamy łyżką i przekładamy do formy wyścielonej papierem. Pieczemy 50-60 minut w 180°C. Posypujemy cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: ciasto czekoladowo jabłkowe, ciasto jabłkowo bananowe
Czekoladowe ciasto jabłkowo-bananowe – dodatkowe informacje
Sodę oczyszczoną dodajemy na koniec i od razu wstawiamy do pieczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia
Następny przepis: czekoladowe ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków