Czekoladowa jubilatka
Zainteresowani domowym wypiekiem ciast? Mam dla Was przepis doskonały na każdą okazję – Czekoladową Jubilatkę. Ten klasyczny deser, po raz pierwszy przygotowany do obchodów jubileuszu, nie traci popularności. Dla wielu z nas, smak czekoladowej jubilatki jest związany z wyjątkowymi chwilami spędzonymi w gronie najbliższych. Ta wersja ciasta jubileuszowego to prawdziwa uczta dla miłośników czekolady – intensywna, ciemna i jedwabista, która doskonale komponuje się z lekką, puszystą konsystencją ciasta. Każdy kęs tego wyjątkowego deseru to czyste, czekoladowe szczęście. Zobaczcie sami!
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 235 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 20 g ciemnego kakao
- 1 budyń czekoladowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- Mus śliwkowy:
- 1 kg śliwek (u mnie mrożone)
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 2 galaretki wiśniowe
- Krem:
- Masa kajmakowa kakaowa 460 g
- 200 g masła
- 1 czekolada gorzka
- łyżka spirytusu
- Masa śmietanowa:
- 0.5l śmietany 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
- Poncz:
- 3/4 szkl wody
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka dżemu śliwkowego
- 1 – 2 łyżki spirytusu
- 1 podwójne opakowanie Petit Beurre kakaowe
Czekoladowa jubilatka – jak zrobić?
- Biszkopt: Białka ubić z solą, partiami dodawać cukier a następnie żółtka. Sypkie produkty połączyć i razem przesiać przez sito. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 35 – 40 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem. Po całkowitym wystudzeniu przekroić.
- Mus: Śliwki rozgotować z cukrem, dodać cynamon i galaretki. Zmiksować blenderem na jednolitą masę. Gdyby były widoczne skórki to przetrzeć przez sitko.
- Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( zostawić 3 kostki do dekoracji) Ciepłą czekoladę wymieszać z masą kajmakową. Masło utrzeć i miksując dodawać kajmak z czekoladą. Pod koniec dodać alkohol.
- Masa śmietanowa: Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do schłodzenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem, na koniec dodać zimną, ale płynną galaretkę. Dokładne zmiksować.
- Poncz: Wodę z cukrem i dżemem zagotować. Po schłodzeniu dodać sok z cytryny i alkohol.
- Wyłożyć jedną część biszkopta do formy, wcześniej wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Nasączyć mniej niż połową ponczu i wyłożyć krem z kajmakiem (zostawić czubatą łyżkę do posmarowania góry ciasta). Na masę położyć obok siebie herbatniki i lekko posmarować pędzelkiem umoczonym w ponczu.
- Wyłożyć mus śliwkowy i znowu ułożyć herbatniki. Posmarować ponczem.
- Wyłożyć masę śmietanową, a na wierzch biszkopt nasączony resztą ponczu.
- Górę posmarować odłożonym kremem i posypać startą czekoladą.
Czekoladowa jubilatka – dodatkowe informacje
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Dodatek alkoholu można pominąć.
Masę śmietanową przygotować, gdy mus śliwkowy będzie już wyłożony na ciasto.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowa babka z truflami
Następny przepis: Czekoladowa fantazja