Czekoladowa jubilatka

Czekoladowa jubilatka

Zainteresowani domowym wypiekiem ciast? Mam dla Was przepis doskonały na każdą okazję – Czekoladową Jubilatkę. Ten klasyczny deser, po raz pierwszy przygotowany do obchodów jubileuszu, nie traci popularności. Dla wielu z nas, smak czekoladowej jubilatki jest związany z wyjątkowymi chwilami spędzonymi w gronie najbliższych. Ta wersja ciasta jubileuszowego to prawdziwa uczta dla miłośników czekolady – intensywna, ciemna i jedwabista, która doskonale komponuje się z lekką, puszystą konsystencją ciasta. Każdy kęs tego wyjątkowego deseru to czyste, czekoladowe szczęście. Zobaczcie sami!

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 235 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g ciemnego kakao
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • Mus śliwkowy:
  • 1 kg śliwek (u mnie mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 2 galaretki wiśniowe
  • Krem:
  • Masa kajmakowa kakaowa 460 g
  • 200 g masła
  • 1 czekolada gorzka
  • łyżka spirytusu
  • Masa śmietanowa:
  • 0.5l śmietany 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Poncz:
  • 3/4 szkl wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka dżemu śliwkowego
  • 1 – 2 łyżki spirytusu
  • 1 podwójne opakowanie Petit Beurre kakaowe

Czekoladowa jubilatka – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Białka ubić z solą, partiami dodawać cukier a następnie żółtka. Sypkie produkty połączyć i razem przesiać przez sito. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 35 – 40 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem. Po całkowitym wystudzeniu przekroić.
  2. Mus: Śliwki rozgotować z cukrem, dodać cynamon i galaretki. Zmiksować blenderem na jednolitą masę. Gdyby były widoczne skórki to przetrzeć przez sitko.
  3. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( zostawić 3 kostki do dekoracji) Ciepłą czekoladę wymieszać z masą kajmakową. Masło utrzeć i miksując dodawać kajmak z czekoladą. Pod koniec dodać alkohol.
  4. Masa śmietanowa: Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do schłodzenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem, na koniec dodać zimną, ale płynną galaretkę. Dokładne zmiksować.
  5. Poncz: Wodę z cukrem i dżemem zagotować. Po schłodzeniu dodać sok z cytryny i alkohol.
  6. Wyłożyć jedną część biszkopta do formy, wcześniej wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Nasączyć mniej niż połową ponczu i wyłożyć krem z kajmakiem (zostawić czubatą łyżkę do posmarowania góry ciasta). Na masę położyć obok siebie herbatniki i lekko posmarować pędzelkiem umoczonym w ponczu.
  7. Wyłożyć mus śliwkowy i znowu ułożyć herbatniki. Posmarować ponczem.
  8. Wyłożyć masę śmietanową, a na wierzch biszkopt nasączony resztą ponczu.
  9. Górę posmarować odłożonym kremem i posypać startą czekoladą.

Czekoladowa jubilatka – dodatkowe informacje

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Dodatek alkoholu można pominąć.

Masę śmietanową przygotować, gdy mus śliwkowy będzie już wyłożony na ciasto.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowa babka z truflami
Następny przepis: Czekoladowa fantazja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode