Czekolada mleczna domowa
Działa cuda dla kubków smakowych, inspiruje a jednocześnie ułatwia radzenie sobie z natarczywymi chęciami na coś słodkiego – to właśnie czekolada mleczna. Choć zwykle jest dostępna na półkach sklepowych, nic nie może się równać z wersją domową. Specjalnie dla was przygotowaliśmy przepis na domową czekoladę mleczną, która jest nie tylko smaczna, ale także pozbawiona sztucznych dodatków. Odkryjcie jej niesamowity smak – warto zaangażować się i przygotować ją samodzielnie. Cudo czekoladowe gotowe do zjedzenia w zaciszu własnego domu, to gratka dla każdego łasucha.
Piotr Zieliński
Składniki:
- mleko w proszku – 125 g
- kakao – 6 łyżek
- cukier – 1,5 szklanki
- margaryna – 200 g
- mleko w płynie – 6 łyżek
Czekolada mleczna domowa – jak zrobić?
-
1.
Na rondelku rozpuść masło, gdy się rozpuści dodaj cukier. Kiedy już cukier się rozpuści dodaj kakao i mleko w płynie. Na koniec dodaj mleko w proszku i mieszaj tak długo, aż będzie odchodzić od rondla. Rozłóż na tacy, poczekaj aż przestygnie, schowaj do lodówki na 1 lub 2 godz. Jeśli chcesz mieć szybciej schowaj do zamrażarki.
Czekolada mleczna domowa – dodatkowe informacje
Najlepiej zostawić na noc będzie lepsza.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czarny makaron z kurczakiem i sosem szpinakowym
Następny przepis: Czekoladki kokosowe