Czekoladki kokosowe

Czekoladki kokosowe

Przepis na czekoladki kokosowe to sposób na stworzenie domowej wersji jednego z najpopularniejszych cukierków na świecie. Wśród zaproponowanych składników znajdziemy nie tylko aromatyczny kokos oraz kakaową czekoladę, ale także oryginalne dodatki, które wpływają na wyjątkowy smak tych słodkości. To idealna propozycja dla osób, które uwielbiają własnoręczne przygotowywanie deserów. Czekoladki kokosowe to nie tylko doskonały pomysł dla wszystkich łasuchów, ale również wyrafinowany smakołyk, którym można zaskoczyć swoich gości podczas specjalnych okazji. Zachęcamy do zapoznania się z tym przepisem i samodzielnego przygotowania tych niesamowicie smacznych czekoladek.

Składniki:

  • Masa kokosowa:
  • – 2 szklanki wiórków kokosowych
  • – 4 łyżki oleju kokosowego
  • – 3 – 4 łyżki miodu naturalnego (najlepiej jasnego, np. rzepakowego)
  • Polewa:
  • – 100 g czekolady deserowej z minimum 45% zawartością kakao
  • – 50 g masła
  • – 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

Czekoladki kokosowe – jak zrobić?

  1. Składniki na masę kokosową wymieszać tak, aby wszystko równomiernie było połączone. Ze względu na różną jakość wiórek kokosowych, może być potrzebne użycie większej ilości oleju (gdy masa jest zbyt sypka) lub miodu (gdy chcemy bardziej słodkie).
  2. Powstałą masę wyłożyć do płaskiej formy (u mnie silikonowa) i na dnie uformować placek o wysokości 2 cm. Okrągłą foremką lub kieliszkiem o średnicy 5 cm wycinać czekoladki, pozostawiając je w foremce. Masę można formować ręką po wcześniejszym lekkim schłodzeniu.
  3. Wycięte czekoladki wstawić do lodówki na około 2 godziny. Składniki na polewę roztopić na garnku z wrzącą wodą lub w mikrofali ustawiając tryb rozmrażania na 4 stopień i 250 g. Po roztopieniu składniki mieszać do uzyskania jednolitej polewy.
  4. Schłodzone czekoladki zanurzać w polewie i wykładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, powinny być twarde. Smacznego 🙂

Czekoladki kokosowe – dodatkowe informacje

Odchudzające właściwości oleju kokosowego.

Ciekawostka: Jak odkryto odchudzające właściwości oleju kokosowego?

W USA farmerzy nie wiedząc co zrobić z olejem kokosowym zaczęli dawać go swoim świniom, w nadziei na szybkie przybranie na wadze. Jakież było ich zdziwienie, gdy świnie zamiast przybrać na wadze straciły już posiadane kilogramy. Ten fakt skłonił naukowców do badań i stwierdzono, że ludzie na olej kokosowy reagują podobnie.

Oczywiście zalecam umiar w jedzeniu dużych ilości czekoladek :), olej kokosowy to jednak nadal tłuszcz.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekolada mleczna domowa
Następny przepis: Czekoladowa babka z truflami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode