Czebureki – instrukcja
Czebureki to pyszne kieszonki ciasta parzonego, nadziewane soczystym, pieczonym mięsem mielonym. Te aromatyczne delikatności stanowią istotny element kuchni tatarskiej, chociaż są popularne w całej Europie Wschodniej. Zastanawiasz się co to jest czeburek? Otóż, to wspaniałe danie, które można przyrządzić w domu, a które zapewni Ci posiłek zarówno sycący, jak i pełny smaku. Choć prawdziwe czebureki są trudne do znalezienia poza Rosją czy Ukrainą, z naszym przepisem możesz je łatwo i szybko przyrządzić w zaciszu własnej kuchni. Tylko pamiętaj – najlepsze czebureki z mięsem robi się ze świeżych składników!
admin
Składniki:
- ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka octu lub spirytusu
1 żółtko
około 1/3 szklanki gorącej wody + 1 szklanka zimnej wody do ciasta parzonego
- farsz:
około 0,5 kg mielonej wieprzowiny (u mnie tłustsza łopatka)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka lub ostra papryka
2 łyżki zimnej wody
zeszklona 1 posiekana cebula (na 1 łyżce oleju)
ewentualnie warzywa i ulubione przyprawy (ja dałam podstawowy zestaw)
- dodatkowo: 1 białko do posmarowania brzegów pierogów (ja nie smarowałam i się nie porozklejały)
Czebureki – instrukcja – jak zrobić?
-
1.
Szklankę wody zagotować z solą, cukrem, olejem, zdjąć z palnika, jednym ruchem wsypać 1 szklankę mąki, zamieszać, by wytworzyła się gęsta masa, ostudzić.
Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, dodać ocet lub spirytus, dodać żółtko, dolewając stopniowo gorącą wodę, zagniatać elastyczne ciasto. -
2.
Ciasto ma wchłonąć całą mąkę i ma łatwo odchodzić od ręki, jeśli zdarzy Wam się, że dacie za dużo wody, podsypcie odrobiną mąki.
Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folię i zabieramy się do farszu. -
3.
Mięso wyrabiamy z zeszkloną cebulą, przyprawami, czosnkiem i wodą, na gładką masę. -
4.
Ciasto wałkujemy dość cienko na omączonej stolnicy, na grubość około 4 mm, wykrawamy kółka wielkości talerzyka deserowego, nakładamy na nie łyżkę farszu, zalepiamy lekko brzegi.
Uwaga, niektórzy brzegi ( po wewnętrznej stronie smarują lekko roztrzepanym białkiem, a potem je zalepiają, ma to zapobiec rozklejeniu się pierożków, ja tego nie zrobiłam i nic mi się nie rozkleiło). -
5.
Następnie brzegi pierożków naciskamy widelcem zalepiając je dokładnie. -
6.
Smażymy na głębokim tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Ja smażyłam na głębokiej patelni i moje czebureki były zanurzone w 3/4.
Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Czebureki – dodatkowe informacje
Do czebureków pasują różnorodne sosy, zarówno pikantne, jak i na zimno oraz na ciepło.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czarny makaron z kurczakiem i sosem szpinakowym
Następny przepis: Czekoladki kokosowe