Czebureki - instrukcja

Czebureki – instrukcja

Czebureki to pyszne kieszonki ciasta parzonego, nadziewane soczystym, pieczonym mięsem mielonym. Te aromatyczne delikatności stanowią istotny element kuchni tatarskiej, chociaż są popularne w całej Europie Wschodniej. Zastanawiasz się co to jest czeburek? Otóż, to wspaniałe danie, które można przyrządzić w domu, a które zapewni Ci posiłek zarówno sycący, jak i pełny smaku. Choć prawdziwe czebureki są trudne do znalezienia poza Rosją czy Ukrainą, z naszym przepisem możesz je łatwo i szybko przyrządzić w zaciszu własnej kuchni. Tylko pamiętaj – najlepsze czebureki z mięsem robi się ze świeżych składników!

Składniki:

  • ciasto:

    2,5 szklanki mąki pszennej

    1 łyżka oleju

    0,5 łyżeczki cukru

    0,5 łyżeczki soli

    1 łyżka octu lub spirytusu

    1 żółtko

    około 1/3 szklanki gorącej wody + 1 szklanka zimnej wody do ciasta parzonego

  • farsz:

    około 0,5 kg mielonej wieprzowiny (u mnie tłustsza łopatka)

    2 ząbki czosnku

    sól, pieprz, słodka lub ostra papryka

    2 łyżki zimnej wody

    zeszklona 1 posiekana cebula (na 1 łyżce oleju)

    ewentualnie warzywa i ulubione przyprawy (ja dałam podstawowy zestaw)

  • dodatkowo: 1 białko do posmarowania brzegów pierogów (ja nie smarowałam i się nie porozklejały)

Czebureki – instrukcja – jak zrobić?

  1. 1.
    Szklankę wody zagotować z solą, cukrem, olejem, zdjąć z palnika, jednym ruchem wsypać 1 szklankę mąki, zamieszać, by wytworzyła się gęsta masa, ostudzić.
    Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, dodać ocet lub spirytus, dodać żółtko, dolewając stopniowo gorącą wodę, zagniatać elastyczne ciasto.
  2. 2.
    Ciasto ma wchłonąć całą mąkę i ma łatwo odchodzić od ręki, jeśli zdarzy Wam się, że dacie za dużo wody, podsypcie odrobiną mąki.
    Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folię i zabieramy się do farszu.
  3. 3.
    Mięso wyrabiamy z zeszkloną cebulą, przyprawami, czosnkiem i wodą, na gładką masę.
  4. 4.
    Ciasto wałkujemy dość cienko na omączonej stolnicy, na grubość około 4 mm, wykrawamy kółka wielkości talerzyka deserowego, nakładamy na nie łyżkę farszu, zalepiamy lekko brzegi.
    Uwaga, niektórzy brzegi ( po wewnętrznej stronie smarują lekko roztrzepanym białkiem, a potem je zalepiają, ma to zapobiec rozklejeniu się pierożków, ja tego nie zrobiłam i nic mi się nie rozkleiło).
  5. 5.
    Następnie brzegi pierożków naciskamy widelcem zalepiając je dokładnie.
  6. 6.
    Smażymy na głębokim tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Ja smażyłam na głębokiej patelni i moje czebureki były zanurzone w 3/4.
    Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Czebureki – dodatkowe informacje

Do czebureków pasują różnorodne sosy, zarówno pikantne, jak i na zimno oraz na ciepło.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czarny makaron z kurczakiem i sosem szpinakowym
Następny przepis: Czekoladki kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode