Czarny makaron z kurczakiem i sosem szpinakowym
Czy kiedykolwiek spróbowałeś czarnego makaronu? Ten unikatowy produkt, barwiony na czarno za pomocą atramentu z mątwy, to prawdziwy rarytas dla koneserów doznań kulinarnych. Przedstawiamy przepis na czarny makaron z kurczakiem i sosem szpinakowym. Połączenie delikatnego mięsa kurczaka z intensywnym smakiem szpinaku i unikalnym czarnym makaronem tworzy naprawdę wyjątkowe danie. Spróbuj tego egzotycznego przepisu, a na pewno nie pożałujesz. Czarny makaron z kurczakiem i sosem szpinakowym to idealna propozycja na wyjątkowy obiad dla rodziny czy przyjaciół.
admin
Składniki:
- Porcja dla 3 osób:
- 1 opakowanie czarnego makaronu
- szpinak (może być mrożony)
- 1 opakowanie topionego serka ziołowego
- 1 pomarańcz
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 200ml śmietany 30%
- sól morska
- pieprz
- papryka
- 2 łyżki masła
- olej
Czarny makaron z kurczakiem i sosem szpinakowym – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Makaron przed ugotowaniem. -
2.
Szpinak rozmrażamy i smażymy na maśle około 3 minut. -
3.
Następnie sikamy cebulę i razem z serem topionym dodajemy do szpinaku. Mieszamy aby ser się rozpuścił. -
4.
Pomarańcze przecinamy na pół. Z jednej połowy wyciskamy sok, a drugą połowę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do sosu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz wlewamy śmietanę. -
5.
Wszystko razem mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. -
6.
Fileta kroimy w duże kawałki, posypujemy solą i papryką. Smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron. -
7.
Makaron wkładamy do gotującej wody i gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Po ugotowaniu przecedzamy na sitku. -
8.
Makaron kładziemy na talerz, dookoła układamy kawałki kurczaka i polewamy sosem.
Słowa kluczowe: czarny makaron przepis
Czarny makaron z kurczakiem i sosem szpinakowym – dodatkowe informacje
Słowa kluczowe: czarny makaron przepis
Czarny makaron można zamienić na zwykły tradycyjny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czarny chleb na piwie ze słonecznikiem
Następny przepis: Czebureki - instrukcja