Czarny chleb na piwie ze słonecznikiem

Czarny chleb na piwie ze słonecznikiem

Czarny chleb na piwie ze słonecznikiem to pyszna i aromatyczna wersja domowego pieczywa, które zachwyci niejednego smakosza. Wyróżnia się nie tylko rewelacyjnym smakiem, ale również zdrowymi wartościami odżywczymi, jakie posiada. Ze wspaniałą kombinacją bogatego, ciemnego chleba z delikatnym smakiem piwa i chrupiącymi ziarnami słonecznika, ten przepis zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie. Wykorzystanie piwa jako składnik w cieście dodaje mu głębi i przyciąga uwagę swoją niebanalnością. Ten oryginalny czarny chleb sprawdzi się idealnie jako dodatek do zup czy aromatycznych sosów.

Składniki:

  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki otrąb pszennych
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1.5 szklanki ciemnego piwa
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • Tłuszcz i mąka do formy
  • Pół szklanki słonecznika

Czarny chleb na piwie ze słonecznikiem – jak zrobić?

  1. Mieszamy mąkę, otręby, słonecznik i sól. Osobno mieszamy piwo, miód i olej, lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, robimy z nich zaczyn. Płyn drożdżowy wlewamy do mąki, mieszamy i wyrabiamy 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 1.5 godziny. Zagniatamy szybko ponownie. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Odstawiamy na godzinę aż wyrosnie. Smarujemy wierzch olejem, posypuję słonecznikiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 45 minut.

Czarny chleb na piwie ze słonecznikiem – dodatkowe informacje

Do czarnego chleba na piwie ze słonecznikiem można użyć dowolnych ziaren. Możemy też dodać suszone śliwki lub rodzynki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czarnina
Następny przepis: Czarny makaron z kurczakiem i sosem szpinakowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode