Cytrynowe mini serniczki z czekoladą
Cytrynowe mini serniczki z czekoladą to doskonały pomysł na deser, który zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Niewielkie porcje idealnie sprawdzą się na przyjęciach i spotkaniach towarzyskich – duży sernik często zostaje nienaruszony, a te małe porcje z pewnością znikną w mgnieniu oka. Czekolada dodaje deserowi głębi, a cytryna – świeżości i delikatnej kwasowości. Te mini serniczki są nie tylko smaczne, ale i urocze. Malutkie, słodkie trójkąciki zachwycą również swoim wyglądem i na pewno zrobią wrażenie na gościach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Spód:
- 90 g herbatników
- 30 g roztopionego masła
- Masa serowa:
- 250 g twarożku (użyłam serka śmietankowego, jak do kanapek)
- 200 g serka homogenizowanego (tutaj serek Danio waniliowy)
- 4-5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z jednej cytryny
- Polewa:
- 100 g czekolady (tutaj: Wedel mleczna)
- 1 łyżeczka masła
Cytrynowe mini serniczki z czekoladą – jak zrobić?
Cytrynowe mini serniczki z czekoladą – dodatkowe informacje
Jeśli czekolada nie jest płynna można dodać więcej masła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cytrynowe makaroniki
Następny przepis: CYTRYNOWE MUFFINKI z polewą czekoladową