Cytrynowe makaroniki
Zapraszamy do odkrywania francuskiej sztuki cukierniczej za pomocą naszego przepisu na cytrynowe makaroniki. Te delikatne, lekko chrupiące ciasteczka o puszystym wnętrzu i wyraźnym cytrynowym aromacie przeniosą Cię myślami do urokliwych kawiarni na uliczkach Paryża. Idealnie balansują słodkość białek z kwasowością cytryny, tworząc harmonię smaków, której trudno się oprzeć. Makaroniki są znane na całym świecie, a ich popularność nie maleje od wielu lat. Nasze cytrynowe makaroniki są idealnym wyborem na podwieczorek, deser po wykwintnej kolacji czy eleganckie urodziny. Spróbuj swoich sił i stwórz te niewielkie dzieła sztuki cukierniczej we własnej kuchni!
admin
Składniki:
- Makaroniki:
- 75 g mąki migdałowej
- 75 g cukru pudru
- 60 g białek
- 92 g cukru
- 25 ml wody
- dowolny sypki barwnik spożywczy
- Ponadto:
- 1/2 op mascarpone
- 1/2 szkl śmietany 30%
- cukier puder do smaku
- lemon curd
Cytrynowe makaroniki – jak zrobić?
- Mąkę migdałową przesiewamy przez sitko i łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy 30 g białek, dowolny barwnik w proszku i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Pozostałe 30 g białek ubijamy mikserem na sztywno, dodając 17 g cukru kryształu. Podgrzewamy w rondelku 25 ml wody i 75 g cukru. Gotujemy syrop, aż osiągnie temperaturę 118 st C. Wlewamy do ubitej bezy i ubijamy ok. 10 min, aż beza będzie wystudzona.
- Ubitą bezę mieszamy delikatnie z masą migdałową. Przekładamy do rękawa z okrągłą tylką i wyciskamy na macie do makaroników porcje masy.
- Zostawiamy ciastka na ok. 1 godz do wysuszenia w temperaturze pokojowej, żeby zrobiła się na nich cienka skorupka.
- Pieczemy ok. 20 min w piekarniku z termoobiegiem w 120 st. W razie potrzeby przedłużamy czas pieczenia. Ciastka powinny być chrupiące z zewnątrz, a miękkie i lekko ciągnące wewnątrz. Zostawiamy do wystudzenia i ściągamy z maty dopiero po całkowitym wystudzeniu.
- Miksujemy mascarpone ze śmietaną, pod koniec dodając lemon curd i cukier do smaku. Masą przekładamy ciasteczka. Możemy przełożyć samym lemon curd, będą wtedy bardziej orzeźwiające i zrównoważy się słodycz bezy. Z podanych składników wychodzi po przełożeniu ok. 24 średnie makaroniki. Smacznego. Przepisem zainspirowałam się ze strony www.mojewypieki.com
Cytrynowe makaroniki – dodatkowe informacje
Zamiast mąki migdałowej możemy użyć migdałów bez skórki zmielonych w młynku do kawy i przesianych przez drobne sitko. Gdy nie posiadamy maty do piecznia makaroników, możemy użyć blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka najlepiej smakują ok 2 godziny po przełożeniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cytrynowe kwadraciki
Następny przepis: Cytrynowe mini serniczki z czekoladą