Cytrynowe kwadraciki

Cytrynowe kwadraciki

Ciesz się smakiem lata dzięki prostym w wykonaniu cytrynowym kwadracikom. Ta soczysta, kwaskowata przekąska jest wspaniałym dodatkiem do każdego posiłku lub stanowi doskonały deser. Delikatne na wierzchu, a wilgotne w środku, te kwadraciki cytrynowe z pewnością przyciągną uwagę każdej osoby o słodkim zębie. Odświeżające nuty cytryny doskonale przeciwstawiają się słodkiemu, kruchemu ciastu, co czyni ten przepis nieodparcie przyciągającym. Przyrządzanie domowych wypieków nigdy nie było prostsze ani bardziej satysfakcjonujące. Zapraszamy do odkrycia tego wyjątkowego przepisu.

Składniki:

  • Na ciasto:
    • 225 g mąki
    • 65 g cukru
    • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
  • Na krem cytrynowy:
    • 6 jajek
    • 300 g cukru
    • 60 g mąki
    • starta skórka z dwóch cytryn
    • 150 ml soku z cytryny

Cytrynowe kwadraciki – jak zrobić?

  1. Ciasto:

    Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ja zrobiłam to za pomoca miksera

  2. Rękoma wgnieść ciasto w formę (najlepiej taką –> 23×35 cm)
  3. Ciasto nakłuć widelcem aby za bardzo nam nie urosło
  4. Podpiec w temperaturze 175 stopni przed ok. 20-25 minut
  5. Krem:

    *białka ubić na sztywno ze szczyptą soli

  6. *następnie pod koniec ubijania powoli dodawać cukier a potem żołtka i mąkę
  7. *do masy dodać otartą skórkę oraz sok z cytryn
  8. Ciasto po upieczeniu
    *na podpieczone ciasto wyłożyć krem i piec kolejne 30 min w temperaturze 160 stopni
    *po upieczeniu ciasto można posypać cukrem-pudrem

Cytrynowe kwadraciki – dodatkowe informacje

Do ciasta można dodać np. skórkę otartą z pomarańczy czy grejpfruta itd. Przyznam, że sama jeszcze nie próbowałam.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cytrynowa pekinka z koperkiem
Następny przepis: Cytrynowe makaroniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode