CYTRYNOWA SZARLOTKA
Przytulne, ciepłe i pyszne – takie właśnie jest nasze dzisiejsze danie. Szarlotka cytrynowa to nie tylko banalnie prosta propozycja dla każdego kuchennego amatora, ale również oszałamiająco smaczny deser, który ucieszy podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy. To harmonijne połączenie soczystych jabłek i delikatnego cytrynowego akcentu to idealna propozycja na rodzinne spotkanie, spotkanie z przyjaciółmi czy deszczowy, leniwy wieczór. Szarlotka cytrynowa ożywi każdą atmosferę, doda energii i radości. Aromat pieczenia, który rozniesie się po domu sprawi, że nie będzie można się jej oprzeć.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy jabłek
- 1,5 cytryny
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki żelatyny
- Ciasto:
- 75 dekagramów mąki
- 1,5 kostki margaryny Palma lub Kasia
- 7 żółtek
- 15 dekagramów cukru pudru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy
- bułka tarta
- blaszka o wymiarach 26 x 34 cm
Cytrynowa szarlotka – jak zrobić?
- Obrane jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do jabłek cukier, skórkę otartą z 1 cytryny i sok z 1,5 cytryny. Wymieszać i odstawić.
- Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Trudno się wyrabia, bo ciasto początkowo się bardzo kruszy. Następnie ciasto podzielić na 2 części (1/3 + 2/3). Mniejszą część dać do zamrażalnika. Drugą część równomiernie rozłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i posypać obficie bułką tartą. Jabłka lekko odcisnąć z nadmiaru soku dodać do nich suchą żelatynę i dokładnie wymieszać. Rozłożyć równo na ciasto znajdujące się w blaszce. Posypać bułką tartą. Na jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika, jednolitą warstwą.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni około 45 minut (do suchego patyczka). Ciasto po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
CYTRYNOWA SZARLOTKA – dodatkowe informacje
Sok pozostały z odciśnięcia jabłek, można wykorzystać do sporządzenia aromatycznego, orzeźwiającego napoju.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cytrynowa babka z serkiem Philadelphia
Następny przepis: Cytrynowa pekinka z koperkiem