Cytrynowa pekinka z koperkiem
Cytrynowa pekinka z koperkiem to lekki i orzeźwiający dodatek do każdego posiłku. Znakomicie podkreśla smak nie tylko potraw mięsnych, ale też wegetariańskich czy wegańskich. Surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem ma niepowtarzalny, soczysty smak, który z powodzeniem łączy słodycz pekinki z kwasowym akcentem cytryny. Koper z kolei dodaje nieco ostrości i daje wyraźny, lekko pikantny aromat. To doskonała, niezwykle zdrowa surówka, która przypodoba się każdemu miłośnikowi zielonych dodatków do posiłków. W dodatku jest niezwykle prosta i szybka do wykonania.
admin
Składniki:
- 6 dużych liści kapusty pekińskiej (ok. 45 dag)
- pęczek świeżego koperku
- 0,5-1 łyżka soku z cytryny (w zależności od preferencji)
- 6 łyżek oleju
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- duża szczypta pieprzu cytrynowego
Cytrynowa pekinka z koperkiem – jak zrobić?
- Liście umyć, osuszyć, ułożyć jeden na drugim, przeciąć wzdłużna pół, a następnie w poprzek na cienkie paseczki.
- Przełożyć do salaterki.
- Koperek opłukać, otrzepać z wody, drobno posiekać (u mnie wyszły 4 kopiaste łyżki), dodać do kapusty.
- Do zakręcanego słoiczka lub małej miseczki wlać sok cytrynowy i olej, dosypać przyprawy.
- Słoiczek zakręcić i potrząsać nim aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania jednolitego sosu (w miseczce najlepiej roztrzepać widelcem).
- Przygotowanym sosem polać surówkę tuż przed podaniem, wymieszać.
Słowa kluczowe: surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem
Cytrynowa pekinka z koperkiem – dodatkowe informacje
Jeśli zdarzy się, że sos się rozwarstwi zanim go użyjemy, wystarczy go ponownie wymieszać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cytrynowe babeczki z lukrem
Następny przepis: Cytrynowe ciacho na zimno